Conny van Dijk: ‘Bezoekers steken vaak een kaarsje aan bij het Mariabeeld’. Foto: Marieke Roggeveen
Conny van Dijk: ‘Bezoekers steken vaak een kaarsje aan bij het Mariabeeld’. Foto: Marieke Roggeveen (Foto: Marieke Roggeveen)

Vakantiegevoel in 'Groene Kathedraal'

  Nieuwsflits

Voor thuisblijvers die op zoek zijn naar mooie bezienswaardigheden in de buurt om zo toch het vakantiegevoel te ervaren, zijn er tal van mogelijkheden. Zoals een fietstocht door de Rietveldse Polder langs eeuwenoude molens en een bezoek aan de ‘Groene Kathedraal’ in de tuin van de voormalige boomkwekerij van Tom en Conny van Dijk aan de Burgemeester ten Heuvelhofweg in Hazerswoude.

Marieke Roggeveen

Hazerswoude-Dorp - De Groene Kathedraal is de naam van een unieke wandeltuin in de Rietveldse Polder waarvan de naam verwijst naar een prachtig begroeid bouwwerk met herkenbare elementen van een kathedraal. De wandeltuin zelf is aangelegd met een rijk assortiment planten, heesters en bomen, en twee jaar geleden is er nog een fraai aangelegd park met de naam ‘Engelenbak’ bijgekomen.

De beheerders zijn Tom en Conny van Dijk, die in 1999 een stuk land aankochten om te gaan bekweken. “Op het achterste stuk hebben we echter gras ingezaaid en een dubbele rij beuken schuin op het land gepoot,” begint Conny te vertellen, “vervolgens plaatste Tom achter de beukenrij een ‘grot’ met een Mariabeeld erin en begon hij aan de andere kant met de bouw van een uitkijktoren. Hierdoor begon het geheel ‘opeens’ op een kathedraal te lijken. Dit idee is toen verder uitgewerkt: Tom boog de bomen om tot ‘schip van een kerk’, maakte een zijkant en een toegangshek, en beplantte het bouwwerk met Parthenocissus (wilde wingerd) waardoor de toren vanaf de lente groen wordt. Vandaar de naam Groene Kathedraal, alhoewel hij in de herfst prachtig rood kleurt.”

Om de kathedraal 'af' te maken, zette Tom er een klokkentoren op met een bel erin en maakte hij kerkramen in de zijkanten. Van oud steigerhout timmerde hij kerkbanken en ook een bankje langs de waterkant met uitzicht op de Rietveldse Vaart, zoals eigenlijk overal uitnodigende zitjes met mooie uitzichten te vinden zijn. De laatste aanwinst is de Engelenbak: een muziekpodium met een doorkijk naar een parkje met daar omheen groen beplante arcadebogen die in een halve cirkel staan. De invulling met gekleurd glas in de ronde ramen - evenals in de ramen van de kathedraal - is gemaakt door kunstenaar Jeroen Dijkhuizen, van wie ook op andere plekken kunstwerken te bewonderen zijn.

"Alles hoort bij elkaar,” vindt het echtpaar Cares uit Zoetermeer dat regelmatig komt wandelen in de Groene Kathedraal, “alles is even mooi en elke keer is het weer anders. Voor ons is het hier Klein Madeira: zoveel unieke soorten bloemen en planten... Wij gaan ook altijd even naar het Mariabeeld in de kathedraal, dit is echt heel bijzonder.” Conny luistert glimlachend toe: "Wij genieten zelf elke dag van onze mooie tuin, en delen die ook graag met anderen. Iedereen mag hier vrij rondwandelen. Soms nemen mensen koffie en een broodje mee en nuttigen dit op een mooi plekje in de tuin. Heerlijk toch?”

Overal staan uitnodigende zitjes met mooie uitzichten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden