Alekos Baloumis werkt zelf zo veel mogelijk mee aan de wederopbouw van Proto, net als broer Nikos. FOTO: Morvenna Goudkade
Alekos Baloumis werkt zelf zo veel mogelijk mee aan de wederopbouw van Proto, net als broer Nikos. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Wij gaan Proto nog mooier maken'

  Nieuwsflits

Proto, een maand later... In de nacht van 26 op 27 juni zorgde een felle brand voor verwoesting aan de Rijnkade in Alphen. Het populaire tapasrestaurant Proto brandde grotendeels af, vermoedelijk door blikseminslag. Ook naburige panden werden flink getroffen. Na de brand kwam een enorme financiële hulpactie op gang en is er ook hard gewerkt in Proto zelf. Hoe is het nu?

Morvenna Goudkade

ALPHEN – Normaal zijn de broers Baloumis, de eigenaren van Proto, altijd samen. Nu is alleen Alekos (40) aanwezig. Nikos (47) verblijft in Griekenland vanwege het overlijden van zijn schoonvader. Aan de Rijnkade, op de plek van het terras, kijken we bij de werkzaamheden. Het is een beveiligde locatie, alleen toegankelijk na toestemming en met bouwhelm. De broers zijn er elke dag.

“Sinds de brand heeft niemand stilgezeten”, zegt Alekos. “Heel veel regelwerk. En het pand moest gestut worden. Nu zijn we de troep aan het opruimen. Alles weghalen en leegmaken. Confronterend hoeveel puin er vanaf komt." Zoals de verwachtingen nu zijn, kunnen de muren blijven staan, vertelt de ondernemer. Er is een bedrijf ingeschakeld, dat is gespecialiseerd in de renovatie van monumenten. Ook zijn architecten gezocht en is een ontwerpteam opgezet. Bedoeling is dat Proto weer in alle glorie zal herrijzen. “Een monument mag je niet veranderen. Maar dat willen wij zelf ook helemaal niet. Dit is het mooiste pand van Alphen, wij willen het heel graag terugbrengen, met alle allure.”

Hoe lang de wederopbouw en restauratie gaan duren is nog niet bekend. Wel is bekend dat de broers niet tijdelijk op een andere plek gaan zitten. “Wij willen meewerken aan het nieuwe Proto, we zijn hier elke dag, we willen honderd procent gefocust zijn. We kunnen niet ergens anders gaan beginnen en dan ook nog hier opbouwen. Dat is half werk. We willen hier helpen. Onze medewerkers willen dat ook.”

De massale hulp en steun van het publiek is niet met woorden te beschrijven, vindt hij. “Die liefde, die energie, het is zo hartverwarmend. Het geeft ons enorm veel kracht. Ik kan alleen maar zeggen: bedankt lieve mensen, bedankt allemaal.” Een direct na de brand gestarte inzamelingsactie voor Proto heeft al bijna 64.000 euro opgebracht. Een enorm bedrag en er wordt nog steeds gedoneerd. Initiatiefneemster Germaine Soyer uit Alphen heeft op 29 augustus een spinning-marathon aangekondigd, als afsluiting.

Het ingezamelde geld is ondergebracht in een recent opgerichte stichting, onder toezicht van notaris John Kroes. Heeft Alekos al een idee waar de donaties voor gebruikt zullen worden? Het antwoord komt meteen: “Voor de Protosfeer, wij gaan die sfeer terugbrengen. Proto nog beter en mooier maken, zodat alle gasten daarvan kunnen genieten. We willen straks de mensen laten zien hoe mooi het is geworden, dankzij hun steun.”

Hoe lang de wederopbouw gaat duren is nog niet bekend

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden