Henri Komen: ‘Ik probeer iedereen op haar/zijn eigen manier te helpen’
Henri Komen: ‘Ik probeer iedereen op haar/zijn eigen manier te helpen’ (Foto: Marieke Roggeveen)

‘Dit werk geeft mij veel voldoening’

  Nieuwsflits

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een medemens of vereniging? En hoe tevreden zijn ze ermee?

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn – Henri Komen is één van de administratieve vrijwilligers bij het Gilde Alphen aan den Rijn. “Dit doe ik vanaf 2009,” begint Henri te vertellen, “ik vind dit leuk om te doen, omdat je mensen blij maakt en ook ziet dat het resultaat heeft.”

Gevarieerde projecten

Het Gilde Alphen aan den Rijn is een vrijwilligersorganisatie die een maatschappelijke rol vervult in de gemeenschap en dit ook tot uitdrukking brengt in het aantal gevarieerde projecten dat zij uitvoert. Van stadswandelingen tot cursussen en van taalbegeleiding tot hulp bij computergebruik, allemaal uitgevoerd door 50-plussers die graag hun kennis en ervaringen met anderen delen.

Vaak zit er meer achter de hulpvraag

Wereldreis

“Toen ik in 1996 met de VUT ging, heb ik al mijn vrijwillige activiteiten stopgezet,” vervolgt Henri, “en nam mij voor: ik doe even niets.” Dit ‘even’ duurde een jaar dat Henri vulde met het maken van een wereldreis samen met zijn vrouw. “Hierna ben ik weer vrijwilligerswerk gaan doen,” vervolgt Henri, “onder meer bij AAV’36 en OSO (Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties). Na een paar jaar wilde ik toch iets anders: mensen persoonlijk helpen. Ik heb toen een cursus Ouderenadviseur gevolgd en ging daarna bij de Papierwinkel van Participe aan de slag en later bij 'Belasting en Administratie' van het Gilde.”

Voldoening

“Als administratieve vrijwilliger help ik bij het opzetten van de administratie,” legt Henri uit, “bij de cliënt thuis nemen we samen de administratie door die vaak in een doos of plastic zak zit. Samen bergen we de papieren op in een brede ordner met inhoudsopgave. Ik verwacht dat de cliënt na een paar keer zelf de administratie bijhoudt. Vaak zit er meer achter de hulpvraag. Dan verwijs ik een cliënt naar instanties of ik vraag een toeslag aan, of ik schrijf een cliënt in voor de Voedselbank. Ook vul ik voor haar/hem de belastingaangifte in, en nog heel veel meer. Inmiddels heb ik een heel netwerk van organisaties, de gemeente, Tom in de Buurt en dergelijk voor dit ‘werk'. De hulp is bedoeld voor mensen met een laag (minimum)inkomen die niet in staat zijn dit zelf te doen. Het werk is heel afwisselend, meestal ben ik ook sociaal-maatschappelijk bezig. Ik probeer iedereen op haar/zijn eigen manier te helpen, dit geeft mij veel voldoening. Een reactie van een cliënt die mij is bijgebleven? Die heb ik, van een vrouw waarvan ik ook de dochters met de aangiften heb geholpen. ‘Wat fijn dat je ook mijn dochters hebt willen helpen!’ riep hun moeder blij en opgelucht uit… Ik kreeg nog net geen zoen.”

www.gildealphenaandenrijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden