Emma Zuidam (23, links) en vriendin Bianca Krijnen-Splint (38) hebben het ‘Grote’ Onthamsteren Kookboek geschreven. Foto: eigen beeld
Emma Zuidam (23, links) en vriendin Bianca Krijnen-Splint (38) hebben het ‘Grote’ Onthamsteren Kookboek geschreven. Foto: eigen beeld (Foto: )

Voorraadkasten lekker leeg maken

  Nieuwsflits

Emma Zuidam (23) uit Ter Aar en vriendin Bianca Krijnen-Splint (38) zagen dat veel mensen gingen hamsteren aan het begin van de coronacrisis. Maanden later liggen de voorraadkasten nog vol met pasta, rijst, bonen en andere producten. Maar niet voor lang: de dames hebben het ‘Grote’ Onthamsteren Kookboek geschreven, dat vanaf morgen in de boekhandel ligt.

Bart van der Spek

Ter Aar- "We zijn geen culinaire chefkokkinnen, maar we vinden het heel leuk om te experimenteren met eten. Je kunt ons hobbychefs noemen", vertelt Emma enthousiast. "Achteraf gezien bleek het hamsteren in het begin van de coronacrisis in begin maart voor niks te zijn, maar dat konden mensen toen nog niet weten. De recepten in het boek kan iedereen maken om de producten in de voorraadkast op te maken. Het is toch zonde om daar niks mee te doen."

In het boek staan maar liefst vijftig geïllustreerde recepten, die ze samen hebben bedacht. Elk recept bevat hoogstens zeven ingrediënten met producten die iedere Nederlander wel in huis heeft. Een ongeopend pak lasagne dat al twee jaar ligt weg te stoffen, een pot vergeten bruine bonen die keer op keer genegeerd is. Een zakje losse rijst waarvan er inmiddels al meer door de kast zwerft dan ooit nog op je bord belandt. Er staan gezonde dingen in, maar ook snacks zoals Brabantse worstenbroodjes. Bovendien hebben Emma en Bianca rekening gehouden met het budget. Volgens de dames zijn de recepten niet duur, maar bovenal lekker en gevarieerd. Ook de niet-hamsteraar komt tot zijn recht.

De recepten kan iedereen maken

Emma is het meest trots op haar kikkererwtenmuffin. "Bij kikkererwten denk je misschien dat ze stoffig zijn, maar op deze manier weet je er toch iets lekkers van te kokkerellen. Ik heb het recept al heel vaak gemaakt. De bedoeling van de recepten is dat je vrienden of familie zeggen: 'hoe heb je dat gedaan?', terwijl je de ingrediënten al in huis hebt liggen."

Het boek bevat vaak woordspelingen bij gerechten, zoals het recept voor zalm in bladerdeeg: 'het zalm je maar gebeuren'. Ook een parodie van een uitspraak van president Donald Trump komt terug bij pannenkoeken van bruinen bonen ('Make American pancakes great again'). Bianca is daar verantwoordelijk voor. Zij heeft een uitgeverij, dus is wel gewend om leuke leuzen te verzinnen. Emma is in het dagelijks leven grafisch ontwerper en de illustraties zijn van haar afkomstig. De vriendinnen kennen elkaar ook van werk en vullen elkaar aan.

"Een auteur van Bianca zocht drie jaar geleden een illustrator. Ik heb toen gereageerd. Ook nu hebben weer samengewerkt. Verder delen we een liefde voor koken en willen we de passie met iedereen delen met dit boek."

Het ‘Grote’ Onthamsteren Kookboek heeft 128 pagina's en is voor 15,99 euro te koop. Het ligt in de bekende boekhandels en is eveneens online te bestellen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden