Cor van Gelderen runt zijn
Cor van Gelderen runt zijn (Foto: Peter Franken)

Cor heeft echt groene vingers

  Nieuwsflits

#alphenlinkt

Cor van Gelderen is, samen met zijn broer, eigenaar van Plantentuin Esveld in Boskoop. Cor is de ‘plantenman’. “Wij kweken zoveel mogelijk verschillende planten. Die verzameldrift is begonnen door mijn ouders, als fanatieke plantenverzamelaars. Die twee hebben elkaar flink opgejut."

Boskoop - "Toen ik in het bedrijf kwam, had ik een paar simpele eisen. Als eerste vond ik dat we de kwekerij met de meeste soorten planten ter wereld moesten worden", vertelt Cor. "Biologisch kweken was de tweede. En ten derde: stoppen met de groothandel en alleen consumenten helpen. Met advies over de beplanting van hun tuin. Ik verwachtte eindeloze gesprekken. Maar mijn vader zei alleen: ‘nou Cor, jongen, dan doen we dat toch’. Het is allemaal wel mooi gelukt!"

"Maar om al die planten te kunnen kweken heb je moederplanten nodig. Immers, zonder kippen, geen eieren. Daarom hebben we die grote plantenverzameling. Ook beheren we Nederlandse plantencollecties. Een hortensiacollectie met bijna 900 verschillende hortensia’s. En de Japanse esdoorncollectie die ruim 1300 soorten omvat. Het gekke van Boskoop is: als je er doorheen rijdt is er niet veel aan. Maar als je de weg verlaat en de kwekerijpaden opgaat, dan zie je hoe bijzonder het is. We hebben vier percelen, een flink gebied met sloten en akkers."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden