Er is weer overlast van de eikenprocessierups in de gemeente Alphen. De bestrijding is begonnen. Foto: Rob Langerak
Er is weer overlast van de eikenprocessierups in de gemeente Alphen. De bestrijding is begonnen. Foto: Rob Langerak (Foto: Rob Langerak)

Eikenprocessierups slaat weer toe

  Nieuwsflits

Ondanks het inzetten van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals het uitzetten van aaltjes en het plaatsen van nestkasten voor pimpelmezen en koolmezen, komen er in in de gemeente Alphen aan den Rijn veel meldingen binnen van concentraties eikenprocessierupsen. Twee gecertificeerde ploegen van Groen aannemingsbedrijf Punt B.V. uit Rotterdam zijn daarom druk bezig met het verwijderen van de rupsen op verschillende plaatsen in de gemeente.

Rob Langerak

Boskoop/Alphen aan den Rijn - Twee mannen van dit bedrijf zijn op de vroege morgen actief op het Koetsveld in Boskoop, net over de grens met Alphen. Rondom de hoogwerker is de weg bij de eerste van de drie eiken die zij te lijf moeten gaan afgezet met pylonen. “Als natuurlijke bestrijding niet is gelukt, zijn wij de tweede aanvalslijn”, vertelt Eelco Torn. Hij is gekleed in een oranje regenpak dat door zijn collega (“Mijn naam hoeft er niet bij, want ik ben alleen zijn chauffeur”) aan het uiteinde van zijn benen en bij zijn handschoenen wordt afgeplakt met grijs ducttape. Zijn uitmonstering wordt gecompleteerd met een hoofdkap, waarin lucht wordt gepompt om overdruk te geven, zodat ook daaronder geen brandharen van de rups kunnen komen.

Met de hoogwerker gaat hij zo dicht mogelijk naar de plekken waar grote concentraties van de beestjes te vinden zijn. Torn: “Zodra er bij de gemeente meldingen binnenkomen, worden wij er erop afgestuurd. Daarbij wordt wel gekeken naar de prioriteit. Gebieden bij scholen en kinderdagverblijven, sport- en spelplekken, zorgcentra, fietsroutes binnen de bebouwde kom en parken, krijgen voorrang. Daarna komen andere plaatsen, zoals hier aan het Koetsveld aan de beurt.”

Met een grote zuiger worden de concentratie rupsen opgezogen, waarna Torn voor alle zekerheid ook de rest van de boom inspecteert. “Zonde als we later weer moeten terugkomen.”

Hij vertelt dat de vlinder eigenlijk een lelijk soort mot is, een nachtvlinder die je zelden ziet. “Maar één exemplaar kan wel 200 eitjes leggen, vandaar dat wij tussen april en september ‘hele bossen’ vangen, die na afloop naar een verbrandingsoven gaan. Het is geen zwaar werk, maar wel erg arbeidsintensief.”

Torn voegt toe dat de eiken zelf weinig last hebben van de rupsen. “Zij onttrekken wel suikers aan de boom, maar die kan tegen een stootje en overleeft het wel. Voor mensen is het een stuk vervelender. Honderd procent ruimen lukt nooit, er blijft altijd een risico van brandhaartjes.”

Vooral bij wind komen die volgens los en veroorzaken dan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. “Om erger te voorkomen, moet je daar vanaf blijven. Insmeren met Aloë Vera of andere zalfjes van de drogist of apotheek kan helpen de jeuk te verzachten.

De aanwezigheid van een nest melden kan via de website van de gemeente.

“Maar één exemplaar kan wel 200 eitjes leggen"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden