Aad Kouwenhoven: 'Het coronatijdperk biedt ook de gelegenheid om in alle rust nieuw werk te maken.'
Aad Kouwenhoven: 'Het coronatijdperk biedt ook de gelegenheid om in alle rust nieuw werk te maken.' (Foto: )

De kunst van het samen doorgaan

  Nieuwsflits

In de maanden juni, juli en augustus organiseert de Culturele Vereniging van Nieuwkoop de serie ‘Zomerkunst’ in het Reghthuys. Dertien weken lang elke week twee of drie andere kunstenaars, die exposeren in een bonte mengeling van disciplines, stijlen, kleuren en emoties. Met jaarlijks zo’n drieduizend bezoekers. Maar: nu even niet.

Paul Mons

Nieuwkoop - Aad Kouwenhoven, voorzitter van de commissie Zomerkunst: “We hadden voor dit jaar het hele programma al rond. Toen kwam de coronacrisis en hebben we besloten om het over te hevelen naar volgend jaar. Deze succesformule is 21 jaar geleden opgezet door Els van Foeken en lange tijd voortgezet door Ingrid van Nierop. Natuurlijk gaan we daarmee door!"

De geboren Nieuwvener is zelf ook kunstenaar, een laatbloeier. Sinds ruim twee jaar heeft hij zijn atelier in de Zevensprong aan de Noordenseweg 23; de plek waar kunst, natuur en historie samenkomen. “In 2009 ben ik afgestudeerd in de kunst- en cultuurwetenschappen. Dan ben je kunsthistoricus, maar kun je nog geen penseel vasthouden. Na die studie begon het bij mij te bruisen en ben ik met schilderen begonnen bij Jan Pieterse in Nieuwkoop. Hij adviseerde me verder te gaan met aquarel, een techniek vol verrassingen. Ik ben er nu dagelijks mee bezig, ’s avonds uit mijn werk en op vrijdag overdag.

Het begin van de coronatijd was best angstig, niemand wist waar het naartoe ging. En dan zag je op tv een afbeelding van dat virus: een lieflijke bol, met zacht-paars, roze en blauw.” Aad Kouwenhoven maakte als reactie daarop een klein aquarel: rood, vurig en venijnig en noemde dat ‘Virus’.

Ook van de Nieuwkoopse Kunstkring is Aad voorzitter. “Maandelijks komen we met zo’n 25 kunstenaars bij elkaar voor een lezing of een werkbijeenkomst, maar dat stopte in februari. Toen zijn we de WhatsAppgroep ‘Kunstkring quarantaine’ begonnen. Elke week bedenkt iemand een thema, bijvoorbeeld ‘schutting’ of ‘steenvormen’, en dat werkt iedereen in zijn eigen kunstdiscipline uit. Het houdt ons lekker bezig, is misschien ook wel leuk om daar later een expositie van te maken; je wilt toch samen doorgaan. Ik zit ook in een internationale Facebookgroep met allemaal aquarellisten, tot in Australië aan toe. Elke maand wordt er een foto uitgezocht en die gaan we dan uitwerken. Erg inspirerend.”

Als het goed is, zit Aad inmiddels ergens op de Waddenzee. “Ja, dat durfde ik nu wel weer aan. Elk jaar ga ik in de zomer een week op schildervakantie met een groep aquarellisten, onder wie ook mijn Groningse kunstvrienden Jan Velthuis en Riny Bus. Zij organiseren deze creatieve en avontuurlijke reis, waarbij we zeilend de Wadden en de eilanden ontdekken. Je moet maar eens zoeken op de website schildervakanties.nl. Die twee hebben mij niet alleen veel over de techniek van het aquarelleren geleerd, maar zij hebben mij ook leren kijken. Het is alsof je in retraite gaat op dat schip; lekker uitwaaien en inspiratie opdoen.”

In september verwacht Aad weer van start te gaan met het geven van cursussen en workshops. Voor meer info: www.aadkouwenhoven.nl.

'Als kunstenaar is het heel fijn om mensen te verwonderen'

“Ik heb hier in mijn atelier in de Zevensprong licht en ruimte genoeg en kan er ook mijn cursussen en workshops geven.” Hij wijst naar buiten en zegt: “Met deze blauwe luchten heb ik als schilder niet zoveel; ik word pas echt gelukkig als de wolken komen.”

Aad Kouwenhoven (1955)

“Een aquarel kun je niet altijd buiten maken… mijn aquarelpapier is 100% katoen… als je daar met water op gaat werken, dan droogt dat snel, zéker als de zon en de wind er langs gaan… daarom werk ik ook wel van een foto... als ik op de fiets zit, heb ik altijd een fotocamera bij me… en staan alle zintuigen open.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden