Dick van der Heiden (helemaal links) stelt dat steeds meer jonge Alphenaren een eigen huis kopen. Foto: Hans ter Hoek
Dick van der Heiden (helemaal links) stelt dat steeds meer jonge Alphenaren een eigen huis kopen. Foto: Hans ter Hoek (Foto: Hans ter Hoek)

'Steeds meer jonge Alphenaren kopen een eigen huis'

  Nieuwsflits

Franchisenemer Dick van der Heiden van De Hypotheker Alphen aan den Rijn stelt dat steeds meer jonge Alphenaren een eigen huis kopen. De stad volgt daarmee een opvallende landelijke trend.

Alphen aan den Rijn- De opmars van een groep jonge huizenkopers tot 35 jaar is volgens Van der Heiden mede te danken aan de financiële steun die zij krijgen van hun ouders. “In mijn adviesgesprekken zie ik dat veel jonge huizenkopers financieel geholpen worden door hun ouders. Het is fijn als deze mogelijkheid er is", legt hij uit. "In Alphen is er krapte op de woningmarkt, starters kopen voor 250.000 tot 300.000 euro een woning en dat is een hoop geld. Je kunt namelijk maar 100% van de woningwaarde financieren. Om alle bijkomende kosten zoals notariskosten en de overdrachtsbelasting te kunnen financieren, hebben starters vaak financiële hulp nodig. Daarnaast zijn de huizenprijzen dusdanig hoog dat jonge huizenkopers bovenop deze bijkomende kosten nog meer eigen middelen inbrengen om de financiering rond te krijgen. Met de extra steun van ouders is er vaak meer mogelijk dan je denkt”.

De Hypotheker constateert ook landelijk een flinke stijging van het aantal jonge huizenkopers. Tijdens de coronacrisis is het aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar gestegen met 40 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze sterke toename is opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Maar nu het woningaanbod toeneemt, vinden zij steeds meer hun weg naar de huizenmarkt.

Oversluiters

Verder is het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek oversluit de afgelopen periode sterk gegroeid. Bijna één op de drie hypotheekaanvragen tijdens de coronacrisis is afkomstig van oversluiters blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen sterk gestegen. Het zijn echter niet alleen oversluiters: ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning is flink gestegen tijdens de coronacrisis, met maar liefst 35 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
“Het tegendeel is het geval."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden