Germaine Soyer uit Alphen bij het nu verwoeste Proto. Zij  begon na de brand met een crowdfunding. FOTO: Morvenna Goudkade
Germaine Soyer uit Alphen bij het nu verwoeste Proto. Zij begon na de brand met een crowdfunding. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Germaine is de ‘reddende engel’

  Nieuwsflits

Ze is het gezicht van de massale hulp voor het zwaar getroffen restaurant Proto: de Alphense Germaine Soyer (56). Eigenlijk wil ze helemaal niet in de belangstelling, maar door het megasucces van de door haar gestarte crowdfunding ontkomt ze er niet aan. Wie A zegt moet ook B zeggen, vindt Soyer. Daarom wordt ze ook voorzitter van de stichting die wordt opgericht om het voortbestaan van Proto te steunen.

Morvenna Goudkade

ALPHEN – Germaine Soyer is ‘reddende engel’, maar in het dagelijks leven vitaliteitsmanager bij een grote woningcorporatie. Ze woont met haar gezin in Alphen en komt heel graag bij Proto, al jaren. “Toen ik hoorde van de brand, had ik heel sterk de behoefte om iets te doen. Zo’n mooie plek, zulke fijne mensen, ik vond het verschrikkelijk. Dus toen heb ik, voor het eerst in mijn leven, een crowdfunding opgezet. En toen merkte ik al snel: iedereen wil Proto terug,"

Dat merken ook Nikos en Alekos Baloumis, sinds de brand leven de broers in een bizarre rollercoaster. De emoties wisselen elkaar in hoog tempo af, maar er moeten ook veel zaken afgehandeld worden. Maandag waren de broers bijna de hele dag bezig met schade-experts. “Het is een gekkenhuis”, zegt Nikos. “Maar de liefde van de mensen is zo groot. Sinds de brand hebben wij duizenden mailtjes, berichtjes, bloemen, kaartjes en telefoontjes gekregen. Mensen uit Alphen en de wijde omgeving willen de pijn met ons delen. Daar zijn wij enorm dankbaar voor.” Het ging juist weer goed met de zaak, vertelt de ondernemer. “We waren 2020 heel goed gestart, maar in maart moesten we sluiten. Toen mochten we 1 juni weer open, dat was geweldig. En nu is alles weg.” Maar we willen terugkomen. Hoe, dat weten we nog niet."

De broers kunnen rekenen op alle mogelijke hulp. Wethouder Gerard van As laat weten in contact te staan met de getroffen ondernemers., ook die van naastgelegen modezaak Vero Moda. “Momenteel hebben zij hun handen vol aan het afwikkelen van de schade, maar ik ben op afroep beschikbaar voor eventuele vervangende ruimte: leegstaande winkelpanden in het centrum.”

Van As noemt de brand ‘triest’, maar de reacties ‘indrukwekkend’. Ook veel collega-ondernemers steken de broers een hart onder de riem. Ondernemersvereniging VOA bood direct hulp aan. Voorzitter Eric Carree: “Nog volop in een crisis, net een beetje kunnen opstarten en dan geraakt worden door een brand, dat is natuurlijk verschrikkelijk. Gelukkig zien we dan de kracht, energie en steun van Alphen aan den Rijn.” Carree heeft er vertrouwen in dat het goed komt. “Ze kunnen rekenen op onze steun. En zodra Proto weer open is, organiseren we daar gelijk onze VOA-borrel!”

Medewerkster Puck kan niet wachten. Ze was emotioneel toen ze om vier uur ’s nachts hoorde van de brand. ,,Ik moest huilen en heb niet meer kunnen slapen. Ik had vrijdagavond gewerkt en zou ook zaterdag werken. Het ging juist weer zo goed. Ik hoop maar dat we weer open kunnen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden