Het Veteranenboek Kaag en Braassem bevat indrukwekkende verhalen en door de veteranen zelfgemaakte foto's.
Het Veteranenboek Kaag en Braassem bevat indrukwekkende verhalen en door de veteranen zelfgemaakte foto's. (Foto: )

Veteranen hebben aan één woord genoeg om elkaar te begrijpen

  Nieuwsflits

De meeste Nederlandse hebben geen flauw idee wat het betekent om te leven en te werken in een oorlogssituatie. Toch zijn er heel wat (oud-)militairen die dit wel aan den lijve hebben ondervonden. Vlak voor Veteranendag op 27 juni brengt Alphens Nieuwsblad-columnist Joep Derksen het Veteranenboek Kaag en Braassem uit, met verhalen van 29 lokale veteranen.

Cees Romijn

Kaag en Braassem - Door de coronacrisis zijn de meeste veteranenactiviteiten op Veteranendag afgelast. Uitzonderingen bevestigen deze regel. Op woensdag 24 juni neemt de InspecteurGeneraal der Krijgsmacht (IGK) Frank van Sprang het eerste exemplaar van het Veteranenboek Kaag en Braassem in ontvangst. De IGK heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit Veteranenboek. Burgemeester Marina van der Velde van Kaag en Braassem zal ook een exemplaar ontvangen.

In elke gemeente van Nederland wonen wel veteranen. Dat zijn Nederlandse (ex-)militairen, die dienden in oorlogsomstandigheden en in vredesmissies. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog, de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea en de recentere missies in Cambodja, Ethiopië en Haïti.

Nog worden steeds (vredes-)missies uitgevoerd in gebieden waar wordt gevochten. In dit soort situaties zijn militairen op elkaar aangewezen. Zij moeten hun collega's blindelings kunnen vertrouwen. Zij hebben tijdens de uitvoering van hun werk bijzondere taken uitgevoerd in bijzondere omgevingen. De auteur van het boek, Joep Derksen, van de Stichting Zinsnede, heeft deze ervaringen nu beschreven in het Veteranenboek Kaag & Braassem. “Als we dat niet vastleggen, dan zullen hun verhalen onherroepelijk vervagen en na enige tijd zelfs verloren gaan. Door ze nu op te schrijven en ook foto's toe te voegen liggen ze vast voor de toekomst". Derksen schreef eerder boeken over de veteranen van de gemeenten Lisse, Nieuwkoop en Teylingen. "De rode draad bij al die ervaringen is de bijzondere band die bij alle militairen is ontstaan bij het uitvoeren van hun missie. Die rode draad zorgt ervoor dat ze nu nog vaak aan één woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen. Ik vind dit opvallend en heel bijzonder".

De overhandiging van het Veteranenboek vindt plaats in het gemeentehuis van Kaag en Braassem. Uiteraard is het boek te koop in de boekhandel voor 12,50 euro. Het Fonds Alphen en Omstreken heeft een financiële bijdrage geleverd om dit boek te realiseren. De foto op de cover van het boek is gemaakt door Wouter Otten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden