Carla, ofwel contactclown Toet, brengt nu raambezoeken bij mensen met dementie en een beperking.
Carla, ofwel contactclown Toet, brengt nu raambezoeken bij mensen met dementie en een beperking. (Foto: PR)

Contactclown Toet op raambezoek

  Nieuwsflits

Carla Bunstma (57) uit Woubrugge heeft een bijzonder beroep. Als contactclown Toet tovert ze een glimlach op de gezichten van de bewoners van zorginstellingen. Door de coronacrisis mag ze sinds 16 maart helaas niet naar binnen, dus brengt ze raambezoeken in en om Alphen aan den Rijn, onder meer bij Ipse de Bruggen.

Bart van der Spek

Regio - Toen Carla jong was, werkte ze in een verpleeghuis waar er faria-clowns waren: clowns die contact maken met mensen met dementie. Ze was meteen verkocht: "Het was zo mooi om te zien hoe de mensen op clowns reageren", vertelt ze enthousiast.

Toch duurde het nog tot haar vijftigste, voordat ze zelf de stoute schoenen aantrok om haar droom te realiseren. Carla werkte daarvoor jaren in een verpleeghuis. Ze volgde een opleiding in Leiden en werd in 2016 zzp'er. Als contactclown Toet bezoekt ze zorginstellingen. Carla komt daar bij in aanraking met mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Ze maakte al die jaren vele bewoners blij, totdat de coronacrisis toesloeg en ze geen fysiek contact meer mag maken met hen.

Máár, daar heeft ze iets op gevonden. Ze maakt contact door bij de mensen de ramen te lappen en speelt hier en daar een deuntje. Alles op de haar zo eigen manier en met aandacht voor de mens aan de andere kant van het raam. En dan verschijnt er meer dan eens een volle lach op de gezichten van deze kwetsbare mensen. Eindelijk hebben ze een lichtpuntje en ontspanning op die o zo stille dagen. "Via een hoogwerker die ik huur ga ik zelfs naar hogere verdiepingen, tot de derde etage, om mensen op te vrolijken. Hoger dan dat durf ik niet", zegt ze lachend. "Eerst deed ik dat gratis, maar nu krijg ik sponsoring vanuit De Lionsclub Alphen aan den Rijn om contact met mensen te blijven maken bij Ipse de Bruggen."

Want contact maken, is wat contactclown Toet het liefst doet. En op een andere wijze dan een gewone clown. "Ik voer geen act op, maar reageer op de mensen. Ik kijk, zie en voel wat er gebeurt en speel daar op in. Hier vanuit gebeuren er bijzondere dingen. Ik krijg daar een berg energie van en het kost ook energie, omdat ik altijd aansta en op van alles let. Het is fijn om de ontspanning op de gezichten te zien. Ze zeggen soms ook dat ik het zonnetje ben. Het kan alleen ook zijn dat een bewoner het niets vindt dat ik er ben, maar daar sta ik ook voor en waardeer ik de eerlijkheid. Maar meestal worden mensen met dementie op een positieve manier emotioneel."

Haar mooiste ervaring is met een vrouw met dementie die helaas niet meer lang had te leven. Voor het raam legde Toet contact met de vrouw en deed dat dusdanig dat het beiden ontroerde. "Ze zat natuurlijk al maanden binnen en toonde een verwonderde en blije blik. Dat was zo mooi!"

Het eerstvolgende raambezoek van Carla is vandaag bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam. In totaal brengt contactclown Toet daar acht bezoeken en haar eerste had plaats op 8 juni. www.contactclowntoet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden