Een energiecoach kan echt bijdragen aan energiebesparing.
Een energiecoach kan echt bijdragen aan energiebesparing. (Foto: )

Energiek Alphen

  Nieuwsflits

Na zijn pensionering begon het bloed van Oscar van Wijk uit Koudekerk aan den Rijn al snel te kriebelen. Hij besloot energiecoach te worden.

Koudekerk aan den Rijn - “Klopt! Ik werkte vroeger als civiel ingenieur en adviseur duurzaamheid. Ik had dus al de nodige kennis over duurzaamheid opgebouwd. Daar wilde ik iets mee doen.” Zo kwam Van Wijk op het idee om energiecoach te worden. “Het leek me ontzettend leuk om mijn medemens te helpen én om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. Daarom besloot ik de opleiding tot energiecoach te volgen.”

Ondanks zijn ervaring heeft Van Wijk hier veel geleerd: "Ten eerste over verduurzaming, maar ook over het sociale aspect. Hoe je de vraag achter de vraag ontdekt, bijvoorbeeld.” Een energieadvies is een sociale aangelegenheid. “We doen het echt samen met de bewoners! Wat is wel mogelijk? Wat niet? Samen maken we dan een plan.” De coaches helpen echt bij de energiebesparing. “We creëren graag bewustzijn over energieverbruik. Dat iemand denkt: ‘Oh, zo kan ik mijn verbruik makkelijk verlagen’.

Zo heeft Van Wijk een man geholpen met tips over dakisolatie. "En we kijken ook naar kleine dingen, zoals sluipverbruik van apparaten. Zo verhogen we het comfort, helpen we het milieu en verlagen we de energierekening."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden