Teamcaptains Rosalie Nijsen, Sanne ten Wolde en ondernemer Kees van Keeken: "In coronatijd perfectioneerden we onze kaneelbroodjes, nu leggen we onze gasten weer in de watten!" Foto: Esmeralda Wybrands
Teamcaptains Rosalie Nijsen, Sanne ten Wolde en ondernemer Kees van Keeken: "In coronatijd perfectioneerden we onze kaneelbroodjes, nu leggen we onze gasten weer in de watten!" Foto: Esmeralda Wybrands (Foto: Esmeralda Wybrands)

Horecazaak Knøss ziet nieuwe kansen

  Nieuwsflits

Het is 15 maart als vier vrienden een plan schrijven om hun startende Scandinavische restaurant Knøss op punten wat bij te stellen. “En exact op die dag kregen we die persconferentie”, vertelt een van hen, Kees van Keeken. “Vanwege de coronacrisis moesten alle horeca om zes uur die avond de deuren sluiten.” Samen met zijn drie mede-eigenaren bedenkt Van Keeken dezelfde avond nog een nieuw plan. Het helpt Knøss de lockdown door. Nu de horeca weer open zijn, staan de ondernemers voor nieuwe uitdagingen.

Alphen aan den Rijn - “Na die valse start in maart hadden we binnen een week een thuisbezorgservice ingericht”, vertelt Kees van Keeken, die ook eigenaar is van een schoenenwinkel. “Om te kunnen thuisbezorgen, moesten we eerst de kaart aanpassen. Kijk, wij werken met gerechtjes die zo mooi moeten zijn dat je ze op je social media-account wilt zetten. Dat gevoel moesten we thuis blijven overbrengen. We hebben toen de kaart versimpeld en zijn de gerechtjes anders gaan opmaken. Zo bleven ze ook mooi wanneer je ze op de fiets zou vervoeren.” Vervolgens laten de vrienden een website bouwen voor de bezorgservice. “Daarbij hadden we het geluk dat we die eerste weken konden meeliften op de site van de schoenenwinkel”, vertelt Van Keeken. "De bestellingen voor het restaurant kwamen tussen de schoenen binnen.”

“Doordat we zo snel konden thuisbezorgen, hadden we de eerste weken na de lockdown toch een beetje inkomsten”, blikt Van Keeken terug. “Die strategie: gaan lopen, en dan de volgende stap nemen, hebben we ook weer toegepast toen we konden heropenen in juni.” Van Keeken schetst de aanpak. “Sowieso wilden we graag onze achterban informeren. We hebben een trouwe community, en die wilden ons gelijk een hart onder de riem steken. Zij hebben gezorgd voor een heel gezellige eerste week.” Ook aanpassingen in de ruimte vormen onderdeel van de aanpak. “We hebben het geluk dat er hier aan de Rijn nog best veel ruimte is om nog wat breder te kunnen gaan zitten. Dus hebben we iets van de kade erbij kunnen nemen. De gemeente Alphen is daarbij heel welwillend geweest. Aan de kade hebben we ook een tijdelijke kruidentuin kunnen maken. Die kruiden gebruiken we weer op onze gerechten. Onze binnenruimte was gelukkig al heel ruim opgezet, maar toch hebben we nog flink wat moeten aanpassen. We schermen zitjes bijvoorbeeld af met planten of andere natuurlijke materialen. Ook hebben we een verplichte reserveringstool online gezet voor mensen die binnen willen eten.”

Vanwege de positieve ervaringen met het thuisbezorgen besluiten de ondernemers om ook afhalen, take away, mogelijk te maken. “We dachten altijd dat de gerechtjes gehusseld aan zouden komen, maar door ze op een bepaalde manier te construeren blijkt het toch mogelijk. Ook thuisbezorgen kan nog steeds, in telefonisch overleg. En o ja, we leveren nu ook aan mensen die met hun bootje langs varen. Ze kunnen zelfs een picknickpakket aanvragen. Je ziet, hoewel de situatie zorgelijk is”, besluit Van Keeken, “zijn we ondernemer genoeg om altijd wel moed te houden en nieuwe opties te zien.”

Wat is Knøss?

Knøss (spreek uit: knus) is een Scandinavische lunchroom aan de Rijnkade in Alphen. Knøss presenteert eenvoudige gerechten en fika (zoetigheden) en is in 2019 geopend door vier vrienden: Jos Burger, Kees van Keeken, Wouter Keijzer en Robert Jan van Noort.

Tijdens de horecalockdown gaf Knøss twee weken gratis maaltijden weg. Bijvoorbeeld aan "ambulancemensen, oppasoma’s, eenzame ouderen, jarigen of zieke mensen". Van Keeken: “Door een tip van een gast kregen wij een Babboo-bakfiets te leen. Toen dacht ik: ik wil ook iets terugdoen. Zo leuk om iemand blij te maken! En Knøss kreeg natuurlijk ook aandacht!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden