Geit op rots door Martha Goedings.
Geit op rots door Martha Goedings. (Foto: Martha Goedings)

Expositie Sumi-e inkt schilderingen Martha Goedings.

  Nieuwsflits

Martha Goedings maakt Sumi-e inkt schilderingen op dun rijstpapier en geeft daar ook les in. Bomen, bloemen en dieren en de mens zijn de belangrijkste thema’s in het werk. De komende weken is haar expositie te zien in Het Schoutenhuis.

Alphen aan den Rijn - Sumi-e inkt schilderen is al eeuwenoud en komt uit China en Japan. De materialen die gebruikt worden zijn: rijstpapier, inkt en bamboepenselen. Ook dat is allemaal al eeuwenoud, maar nog steeds hetzelfde.

Bij Sumi-e inkt schilderen gaat het erom de essentie te vangen, van een boom, dier of mens. Niet perse om iets na te schilderen, te kopiëren. De natuur is van zichzelf al erg creatief en van grote schoonheid. Kopiëren is eigenlijk zinloos en onbegonnen werk. We kunnen ons wel door de natuur laten inspireren.

De penseelstreken moeten ook kracht, vitaliteit, of juist tederheid, uitstralen. Naar gelang je onderwerp: de luchtigheid van een klaproos, de vrolijkheid van een vogel. Wat je neerzet, moet in één keer goed zijn, ook omdat je niet kunt corrigeren, het rijstpapier is zo dun, de inkt staat er direct op.

De expositie van Martha Goedings is te zien van 9 juni tot en met 3 juli 2020 in lunchroom Het Schoutenhuis. Openingstijden: 10.00 uur tot 16.00 uur - dinsdag t/m zaterdag. Het Schoutenhuis ligt aan de Julianastraat 4, 2405 CA Alphen aan den Rijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden