De sporters doen nu in de buitenlucht aan spinning op afstand.
De sporters doen nu in de buitenlucht aan spinning op afstand. (Foto: )

Sportscholen eerder open, muziekscholen nog fors beperkt

  Nieuwsflits

"De ruimte die nu geboden wordt, is wel een opluchting.”

Hans Willering

Sportscholen krijgen eindelijk zicht op opening. Het kabinet heeft vorige week de datum van heropening naar voren gehaald naar 1 juli. Het kabinet stelt strenge voorwaarden en houdt de mogelijkheid open dat het niet doorgaat. Muziekscholen moeten nog wachten op verder onderzoek op de risico's van zingen en blazen. Twee instanties in Alphen die hier nadrukkelijk mee te maken hebben, zijn Fitnessclub Alphen aan den Rijn en muziekschool Muziekwijs.

Beide organisaties kregen op 15 maart te maken met directe sluiting van hun activiteiten. Fitnessclub Alphen aan den Rijn, onderdeel van Fitnessclub Nederland met tien vestigingen, biedt veel trainingsmogelijkheden voor individuen en groepen: Fitnessprogramma´s, functionele training, intensieve rackettraining. Muziekwijs geeft diverse vocale en instrumentale muziekactiviteiten, individueel en in groepsverband, waaronder verschillende koren en is gespecialiseerd in Muziek op Schoot® voor jonge kinderen.

Inge Schouten is eigenaar van Fitnessclub Nederland: “Na de persconferentie op 15 maart hebben we ons team direct geïnformeerd en hebben we onze abonnees diezelfde avond een e-mail gestuurd dat de fitnessclub voorlopig gesloten is." Fitnessclub Nederland is een grote organisatie met veel werknemers en maakt gebruik van de compensatiemogelijkheden. Inge: “Wij hebben de €4000 eenmalige tegemoetkoming keurig ontvangen en we krijgen ook loon voor onze vaste medewerkers doorbetaald. Dat is vooralsnog 65% van het loonbedrag en niet 90%, maar kan nog oplopen. Dat is lang niet voldoende.” Fitnessclub Nederland heeft ook veel ZZP-ers in dienst. Deze personen vallen onder geen enkele regeling. Inge: ”Wij hebben besloten onze ZZP-ers door te betalen, daar zijn ze erg blij mee.”

Muziekwijs valt onder de cultuursector die het zwaar heeft. Manon Ruardy is eigenaar van Muziekwijs en komt als ZZP-er niet in aanmerking voor enige regeling. Manon: “Ik zag het al aankomen en ben 15 maart dichtgegaan. Direct zijn alle cursisten geïnformeerd." Grote zorg was wanneer muziekscholen weer open mochten.

Samen met twee andere muziekdocenten heeft Manon middels een brandbrief de landelijke beroepsgroep Muziek op Schoot® kunnen laten aansluiten bij ‘De Creatieve Coalitie’ die de belangen behartigt richting de politiek, ook voor een financiële regeling. Manon is inventief en kort na de lockdown gestart met online lessen. “Het is een uitdaging om binnen korte tijd op een andere manier les te geven en te werken met geluidsvertraging, vooral in groepen. Gelukkig kan dit cursisten geboden worden.”

Inge over de nieuwe situatie. “Als wij inderdaad pas 1 september open hadden gemogen, waren veel fitnessbedrijven omgevallen. We zijn wel begonnen met buitensporten, maar dat is niet voldoende voor onze omzet. De afgelopen week was erg spannend of we eerder open konden. De ruimte die nu geboden wordt, is wel een opluchting.”

Manon is somber over haar toekomst. “Muziekgroepen op 1.5m binnen lesgeven en zingen op de huurlocaties lijkt nog onmogelijk. Het seizoen loopt in juni af en inkomsten komen voort uit inschrijvingen.” Er is dan voor Manon geen enkele opvangregeling. “Misschien moet ik wel zoeken naar ander werk voor mijn inkomsten. Ik hoop nu op aanvragen voor ‘voordeurconcertjes’ voor verjaardagen, op een terras of bij thuisbezorgde diners.”


Recitificatie: Dit artikel is later aangepast door de redactie. De oorspronkelijk titel legde de nadruk op de actieve houding van sportscholen en impliceert een passieve houding van muziekscholen. Dit is feitelijk niet juist. Muziekscholen hebben nog geen zicht op versoepelingen, maar zijn wel aan de slag gegaan met nieuwe coronaproof initiatieven in hun sector. 

Foto Manon Ruardy: Wilco Bos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden