Ook Alphen steunt opvang vluchtelingenkinderen

  Nieuwsflits

Een meerderheid van de gemeenteraad van Alphen schaarde zich donderdag achter een motie van GroenLinks, CU, PVDA, CDA, SP en D66 om als gemeente toe te treden tot de 'coalition of the Willing'. Dat is een groep van reeds 100 gemeenten die het kabinet oproepen 500 ouderloze kinderen uit Griekse vluchtelingen in Nederland op te vangen. Het kabinet weigert dat vooralsnog en heeft alleen financiële steun toegezegd. Alphen aan den Rijn wordt hiermee nummer 101 van welwillende gemeenten die laten zien dat er voldoende draagvlak in de lokale samenleving is om in Nederland vluchteling-kinderen op te vangen. 

Alphen aan den Rijn - Raadslid Jose Huls (GroenLinks) nam het initiatief voor de motie: Een gemeenteraad gaat natuurlijk in de eerste plaats over lokale zaken. We kunnen echter niet onze ogen sluiten voor de crisis in Griekenland, als gemeenten kunnen we samen een sterk signaal afgeven. Veel van onze inwoners verwachten dat ook van ons. Niets doen terwijl zich binnen de EU een humanitaire crisis voltrekt waarbij kwetsbare kinderen zijn betrokken vinden wij geen optie.”  


Op de Griekse eilanden zitten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kwetsbare kinderen, opeengepakt zonder warm water, hygiëne en medische zorg. Daarbovenop komt het coronavirus. De gevolgen van een uitbraak van dit virus in vluchtelingenkampen is niet te overzien, vanwege het ontbreken van medische zorg en mogelijkheden om afstand te houden. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al enige tijd voor de erbarmelijke omstandigheden en het gevaar voor alleenstaande kinderen. Vele hulporganisaties waaronder Unicef roepen de Nederlandse regering op om deze kinderen zo snel mogelijk op te nemen. Griekenland heeft aan andere Europese landen een dringend verzoek gedaan om een aantal van deze kwetsbare alleenstaande kinderen over te nemen. Nederland heeft tot op heden geen gehoor gegeven aan dit verzoek. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland, Luxemburg en Zwitserland die inmiddels concrete afspraken hebben gemaakt. Vele andere landen waaronder Frankrijk, Portugal, België, Ierland hebben positief gereageerd op dit verzoek.

Huls roept het kabinet dringend op zo snel mogelijk in actie te komen: "We mogen mede-menselijkheid als overheid en samenleving nooit uit het oog verliezen. Kinderen verkommeren daar, zeker als ze alleenstaand zijn. Nederland kan hen, op korte termijn, een veilige plek bieden.  Hopelijk is het feit dat 101 gemeenten laten zien bereid te zijn om een deel van deze kinderen op te willen vangen is, een manier om het kabinet in beweging te krijgen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden