Een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van Alphense Boys. Foto: Paul Bahlmann.
Een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van Alphense Boys. Foto: Paul Bahlmann. (Foto: Paul Bahlmann)

Negentigjarig Alphense Boys bloeit

  Nieuwsflits

De club heeft een voortreffelijk jeugdopleiding

Theo van Egmond

Er waren veel festiviteiten gepland om de negentigste verjaardag van Alphense Boys te vieren. Geen enkele daarvan kan in werkelijkheid plaatshebben. Wellicht dat op een later tijdstip het een en ander ingehaald kan worden. Dat zou mooi zijn, want als je zo’n historie hebt als deze grote voetbalclub mag zo’n verjaardag toch eigenlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

ALPHEN AAN DEN RIJN – RKVV Alphense Boys werd op 1 juni 1930 opgericht. Enkele vooraanstaande Alphenaren vonden dat het tijd werd dat Alphen aan den Rijn een rooms-katholieke voetbalclub kreeg. Nico van Leeuwen en kapelaan Sondaal waren de initiatiefnemers. Dirk Dongelmans werd de eerste voorzitter. De contributie werd vastgesteld op vijfentwintig cent. Dat RKVV is er inmiddels al lang van af. Alphense Boys is met meer dan duizend leden al jaren een multiculturele club waarvoor iedereen plaats is.

Omslag

In een ver verleden was Alphense Boys jarenlang een kleintje op voetbalgebied. Conflicten met de toenmalige Leidse Voetbalbond LVB volgden elkaar in snel tempo op. Gepresteerd werd er ook niet echt veel. De grote omslag volgde eigenlijk op 19 mei 1977. Op Tweede Pinksterdag versloeg Alphense Boys op het veld van het toenmalige VVOA in een beslissingswedstrijd Meerburg. De zaterdag ervoor was het 0-0 gebleven, maar toen de twee clubs twee dagen later opnieuw tegenover elkaar stonden wonnen de Boys in de verlenging met 1-0. Eindelijk kon de onderbond worden verlaten en mocht Alphense Boys in de ‘grote’ bond gaan voetballen. Het bereiken van de vierde klasse werd groots gevierd. Het was dubbel feest, want ook het tweede elftal promoveerde naar de KNVB. Toen ging het opeens snel met de club. Twee jaar na dit succes volgde promotie naar de derde klasse en in 1983 naar de tweede klasse. In 1988 werd de eerste klasse bereikt en in 1991 zelfs de Hoofdklasse, toentertijd het allerhoogste amateurniveau in ons land. In de jaren die volgden vonden weliswaar diverse degradaties plaats, maar nu speelt de club alweer een aantal jaren succesvol mee in de Hoofdklasse. Een groot aandeel in de successen had trainer Rien Tamerus uit Moerkapelle. Zijn eerste baantje als trainer was die bij de jeugd van Alphense Boys. Na een jaar werd hij aangesteld als hoofdtrainer en in zijn eerste jaar werd hij met zijn mannen meteen kampioen. Nog acht jaar bleef hij hoofdtrainer bij de club en bereikte hij daarmee de tweede klasse. Tamerus zou vervolgens nooit meer ergens anders aan de slag gaan als trainer. Paul Bahlmann volgde hem op en leidde zijn club naar de Hoofdklasse.

Alphense Boys begon in 1930 te voetballen op een veld aan de Prins Hendrikstraat. Vervolgens kwamen terreinen in de Hooftstraat, aan de Steekterweg, achter het Bospark en sinds augustus huist de club op het prachtige sportpark De Bijlen aan de Sportlaan. In 1990 werd een fraaie tribune geopend, helemaal gebouwd door eigen leden. Aan het hoofd van de bouwploeg stond Kees de Rijk, een voormalig speler van het eerste elftal, die nu nog steeds dagelijks actief is voor de club. Hij besteedde maar liefst 2080 uren aan de realisatie. Wijlen Rien Spaan was met 1702 uren een goede tweede.

Jeugdopleiding

Alphense Boys staat landelijk bekend om de voortreffelijke jeugdopleiding. Die is voor wat betreft het amateurvoetbal zelfs de beste van Nederland. Grote voortrekker daarvan is al heel veel jaren Paul Bahlmann, de technisch jeugdcoördinator. Jaarlijks wordt een groot aantal talenten binnen gehengeld door clubs uit het betaald voetbal.

Alphense Boys voetbalde in de achterliggende jaren tegen gerenommeerde clubs. Ajax (twee keer), Feyenoord (vijf keer), PAOK Saloniki, Benfica, Glasgow Rangers, Racing Club Paris, Maccabi Haifa, Espagnol en Real Zaragoza waren opponenten. Veel van die clubs wilden graag tegen Alphense Boys voetballen. Het spel stond bekend als sportief en aanvallend. Dat(ere)lid Kees Jansma daar steeds een belangrijke rol in heeft gespeeld is geen geheim. Alphense Boys, negentig jaar jong en in de bloei van haar leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden