Mélina Heikoop: ‘Ik ben gekoppeld aan een jonge Iraanse vrouw in Emmen’. Foto: Marieke Roggeveen
Mélina Heikoop: ‘Ik ben gekoppeld aan een jonge Iraanse vrouw in Emmen’. Foto: Marieke Roggeveen (Foto: Marieke Roggeveen)

Kletsmaatjes voor nieuwkomers

  Nieuwsflits

Zij mist nu de omgang met andere studiegenoten

Marieke Roggeveen

De landelijke stichting 'Het Begint Met Taal' is eind maart gestart met een ‘corona-initiatief’ Kletsmaatjes: online taalcoaching voor anderstaligen die nu niet terecht kunnen bij een vrijwilligersorganisatie en geen/weinig contact hebben met Nederlandssprekenden.

Noorden - “Voor veel nieuwkomers is het nu nóg moeilijker om Nederlands te oefenen,” verklaart projectleider Renée Spruit, “daarom zijn wij hiermee gestart. Vrijwillige Kletsmaatjes en nieuwkomers (die al een beetje Nederlands spreken) hebben wekelijks contact met elkaar via online tools, zoals Whatsapp of Skype. Samen oefenen ze de Nederlandse taal en delen ze wat hen bezighoudt. Het gaat vooral om kletsen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld samen een krant te lezen of een film te bekijken." Er hebben zich al meer dan 1500 mensen gemeld als Kletsmaatje of nieuwkomer. "Als corona straks ontmoetingen niet meer in de weg staat, zullen wij de taalkoppels stimuleren om (offline) samen door te gaan met een-op-een taalcoaching of taalcoaching in groepjes via onze aangesloten taalcoach-organisaties. In Alphen aan de Rijn zijn dit: Gilde Alphen aan den Rijn, Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting Nieuwe Alphenaren”.

Jonge Iraanse vrouw

Eén van de vrijwillige Kletsmaatjes is Mélina Heikoop (23) uit Noorden. Zij volgt een studie Facility Management en werkt daarnaast via een uitzendbureau als facilitair medewerker. “In deze moeilijke tijd wil ik iets betekenen voor anderen,” begint Mélina te vertellen, ”op nlcares.nl kwam ik ‘Kletsmaatjes’ tegen en dit leek mij wel wat, ook omdat ik hier al ervaring mee heb. Een paar jaar geleden heb ik een meisje bij mij op school geholpen met het oefenen van de Nederlandse taal door samen over alledaagse dingen te praten. Na mijn aanmelding bij Kletsmaatjes heb ik een gesprek gehad met de coördinator, daarna ben ik gekoppeld aan een jonge Iraanse vrouw in Emmen.”

Voldoende ondersteuning

“Tijdens ons eerste gesprek hebben wij allebei eerst iets over onszelf verteld, daarna heb ik haar gevraagd waarmee ze de meeste moeite heeft,” vervolgt Mélina, “dit zijn woorden die veel op elkaar lijken, zoals vriendin en vrienden. Verder merk ik dat zij Engels gaat praten als ze iets te moeilijk vindt. Ik zeg dan: ‘Probeer het gewoon.’ Vaak gaat dit goed. Zij woont samen met een jonger zusje, haar moeder woont in Duitsland, haar vader in Iran. Zij gaat naar school om Nederlands te leren, maar dit ligt nu stil waardoor ze ook de omgang met studiegenoten mist. Ze is blij met onze wekelijkse gesprekken. Voor de volgende keer heb ik een boekje met verschillende opdrachten. Vanuit Kletsmaatjes zijn er allerlei oefenmaterialen beschikbaar en krijg je ook voldoende ondersteuning. Als kletsmaatje kun je zelf de contactmomenten inplannen. Het is echt leuk om te doen, het kost niet veel tijd en het geeft mij een goed gevoel om op deze manier iemand te kunnen helpen.”

www.hetbegintmettaal.nl/kletsmaatjes

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden