Juf Anja Gort helpt een van haar kleuters om via het 'trappetje van Van Hameren' en het raam de klas binnen te komen.
Juf Anja Gort helpt een van haar kleuters om via het 'trappetje van Van Hameren' en het raam de klas binnen te komen. (Foto: )

'Die heerlijke heisa is terug in school'

  Nieuwsflits

'Al die ouders moesten het thuis toch maar regelen, rooien'

Paul Mons

Op het raam van basisschool Aeresteijn staat in dikke letters: ‘Fijn dat jullie er weer zijn!’ Zo voelen de juffen en meesters het, nu de kinderen sinds 11 mei weer terug zijn in de klas. Directeur Anneke Zantboer voegt daaraan toe: “Het contact met de kinderen, hun heerlijke heisa in de school, de grappen, de grollen en de ruzietjes, dat heb ik ècht gemist.”

LANGERAAR - Juf Anja Gort van groep 1/2: “Toen de school vanaf half maart gesloten was, hebben we dagelijks filmpjes naar onze kleuters gestuurd met spelletjes op het gebied van tellen, letterkennis, motoriek. Op een gegeven moment zijn we met ze gaan WhatsApp-bellen, zo heb je ook meteen meer contact met de ouders. En de kinderen renden met de telefoon door het hele huis om van alles aan ons te laten zien! We hadden ook met sommigen communicatie aan het raam van de klas, dat was een soort loket geworden. Dan kwamen ze enthousiast taart brengen of een tekening laten zien. Of alleen even zwaaien: hallo juf! Dat raam gebruiken we nu bij elke kleutergroep als ingang. Dan kunnen ze met een trapje het lokaal in klimmen. Zo kunnen de ouders nog even heel dichtbij blijven, maar het geeft meteen minder drukte voor de deur en geloop in de gang.”

Juf Laura Kroes: “Al snel was ik met groep 8 aan het videobellen en zaten ze klaar voor de opdrachten taal en rekenen en zo. Dat hebben ze onwijs netjes gedaan. Ze konden heerlijk in hun eigen tempo werken en ik had nu ook tijd om sommigen een half uur lang te helpen. Ze kregen veel meer aandacht dan in de klas zou kunnen en zijn dan ook als een speer vooruit gegaan. Maar ze gingen elkaar en de specifieke groep 8-activiteiten wel erg missen. Geen musical, maar we gaan binnenkort wel een eindfilm maken. Een script daarvoor kun je bestellen bij Hollywood-in-de-klas; zij leveren ook een cameraman voor een dag. We zijn nu druk bezig met het maken van alle decors en attributen. Ook schoolkamp kan helaas niet, maar we denken wel na over een alternatief daarvoor.”

Het bestuur van Aeresteijn, Stichting WIJdeVenen, had in maart al snel een vijfkoppig crisisteam samengesteld, waarin ook Anneke Zantboer zat. “We overlegden iedere dag en probeerden in te spelen op de huidige situatie. Er was een prima samenwerking en afstemming met alle vijftien scholen. Maar minstens zo belangrijk is onze waardering voor de prestatie van alle ouders, die het al die weken thuis met de kids toch maar hebben moeten regelen en rooien.”

Binnenkort houdt Aeresteijn een studiedag over wat ze tot nu toe van deze corona-tijd hebben geleerd en wat ze daarvan kunnen behouden. Duidelijk is, dat elk nadeel ook weer zijn voordeel heeft. “Zo hebben we in razend tempo de digitale vaardigheden van veel collega’s flink opgekrikt. Iedereen vond dat ook echt leuk.” Wat er vanaf 1 juni voor de basisscholen verder gaat veranderen? “We kunnen ook dan wel weer vooruit. We zijn een soort corona-proof geworden en zullen zéker niet in paniek raken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden