Foto:

Duofietsen met tussenscherm corona-proof de weg op

  Nieuwsflits

De fietsmaatjes fietsen weer! Nadat Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, net als heel veel organisaties, sinds half maart haar activiteiten vanwege de corona crisis heeft moeten stil leggen, komt hier nu weer verandering in.

Alphen aan den Rijn - Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn zet zich in om mensen die door omstandigheden niet meer zelfstandig kunnen fietsen, te koppelen aan een vrijwilliger zodat er gezamenlijke fietstochten gemaakt kunnen worden op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Eind februari kon de stichting dankzij fondsenwerving en sponsoren vijf nieuwe duofietsen in gebruik nemen; twee weken later gooide het corona virus roet in het eten en moesten de duofietsen werkloos in de stalling blijven. Maar dat is nu voorbij.

De afgelopen weken heeft het team van Fietsmaatjes nagedacht over een oplossing om mensen toch weer in de gelegenheid te stellen om samen te gaan fietsen, op een verantwoorde manier. In navolging van initiatieven in buurgemeenten, en na afstemming met de doelgroep én met de gemeente Alphen aan den Rijn worden de vijf duofietsen van de stichting nu ‘corona-proof’ gemaakt door middel van een tussenscherm.

“Een duofiets is 1 meter 20 breed”, vertelt technisch coördinator George Schrama. “Anderhalve meter afstand tussen gast en vrijwilliger is dus per definitie niet mogelijk. Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp kwam in april in het nieuws met duofietsen met een tussenscherm. Van hen hebben wij het idee overgenomen, al is onze constructie wel iets anders dan men in Leiden-Leiderdorp gebruikt.” Met enige trots laat George de duofiets met tussenscherm zien. “In plaats van plexiglas hebben wij gekozen voor een plastic folie dat ook in de tentenbouw gebruikt wordt. Dat is simpel te bevestigen aan het frame van CV pijp.” Secretaris Wilke Ebeling, ook al iemand met twee rechterhanden, maakte vervolgens samen met zijn zwager Howard Smith de metalen constructie waarmee het tussenscherm op de fiets geplaatst kan worden. “We zijn even flink aan het klussen geweest, maar het resultaat mag er zijn”, lacht Wilke. “Onze gasten en vrijwilligers kunnen weer gaan fietsen.” En dat willen de meesten maar al te graag, bleek uit een korte enquête die de stichting hield onder haar vrijwilligers en gasten. Nu ook de gemeente Alphen aan den Rijn positief geadviseerd heeft over deze aanpassing van de duofietsen, kan er weer genoten worden van het samen fietsen. Vooralsnog op slechts twee van de vijf fietsen, maar de stichting hoopt binnenkort alle vijf de duofietsen met tussenscherm beschikbaar te hebben voor gebruik.

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is een initiatief van een aantal bevlogen Alphenaren, die graag fietsen en ook voor een ander willen klaarstaan. Wie meer wil weten over Fietsmaatjes of zich wil aanmelden als gast of vrijwilliger kan een kijkje nemen op de website https://fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl. Wie belangstelling heeft om Fietsmaatjes financieel te ondersteunen kan contact opnemen met het bestuur via info@fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden