<p>&nbsp;De kunstenaars van Atelier Verfstreken in Alphen aan den Rijn hebben zich door de Romeinen laten inspireren.</p>

 De kunstenaars van Atelier Verfstreken in Alphen aan den Rijn hebben zich door de Romeinen laten inspireren.

(Foto: Atelier Verfstreken)

Kunstwerken van Atelier Verfstreken langs Limes route

  Nieuwsflits

De kunstenaars van Atelier Verfstreken in Alphen aan den Rijn (Romeinse naam: Albaniana) hebben zich laten inspireren door de verhalen uit de Romeinse geschiedenis en tonen hun creaties op vijf grote bouwdoeken aan Van Boetzelaerstraat, tegenover de galerie en kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Mark Dolk, vrijwilliger bij Verfstreken, was behulpzaam bij het maken van de lay-out.

Regio- Atelier Verfstreken, de creatieve werkplek voor kunstenaars van Stichting Ipse de Bruggen in Alphen aan den Rijn, ligt aan de Limes Route, de grensmarkering van het oude Romeinse Rijk. In Nederland loopt deze grens van Katwijk aan Zee, via Leiden, Alphen aan den Rijn, Zwammerdam, Bodegraven, Woerden en Utrecht, naar Wageningen, Arnhem en Nijmegen. Uit verschillende opgravingen en onderzoeken is stukje bij beetje een beeld ontstaan hoe de Limes eruit heeft gezien. De kunstdoeken worden gesponsord door Garbe Institutional Capital Netherlands B.V en Boer Bouw B.V. uit Nieuwerbrug, die in opdracht van Garbe Institutional Capital Netherlands B.V. op deze locatie commerciële ruimten met hierboven 24 nieuwe appartementen zal laten verrijzen.

Initiatief

Het initiatief tot samenwerking met Boer Bouw B.V. ontstond, toen tegenover het atelier een houten schutting verscheen. Karina de Waard en Marianne Melgers, begeleiders bij Verfstreken zagen hierin een nieuw project voor de kunstenaars van het atelier en namen contact op met het bouwbedrijf. Met de Limes Route als leidraad maakten de Outsider Art kunstenaars van Verfstreken kunstwerken over de Romeinse tijd.

Eerder maakte het atelier al een muurschildering in de Aarhof in de samenwerking met de winkeliersvereniging van De Aarhof en centrummanager Marc Krimpenfort, die ook het Romeinen weekend in Alphen aan den Rijn houdt.

De Limes Classic fietsroute, die op 10 juli plaatsheeft, voert de deelnemers onder meer langs de kunstwerken aan Van Boetzelaerstraat, www.limesclassic.nl. Leen van Zwieten, projectcoördinator in Zwammerdam van Stichting Ipse de Bruggen, was direct enthousiast om de Limes kunstwerken in de fietsroute op te nemen. In café De Haven in Zwammerdam bevindt zich het Nigrum Pullum, het kleinste castellum van Nederland, zijn in de jaren 70 de schepen, het fort en de vicus opgegraven.

Van 1 juli t/m 30 september is in de galerie van Atelier Verfstreken een levendige expositie over de Romeinen te zien zijn.

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden