<p>Ilvy en D&aacute;niel zijn trots op de showtuin van papa Arno Rijnbeek. De kweker is deelnemer aan Open Kwekerijdag 2021.</p>

Ilvy en Dániel zijn trots op de showtuin van papa Arno Rijnbeek. De kweker is deelnemer aan Open Kwekerijdag 2021.

(Foto: Morvenna Goudkade)

Op de fiets van showtuin naar kraamkas

  Nieuwsflits

Op naar de kwekerij! Op 19 juni is het Open Kwekerijdag in de Boskoopse Greenport. Vorig jaar kon het niet doorgaan, maar dit jaar mag het weer, in aangepaste vorm. De organisatie bedacht een fietseditie, waaraan 21 kwekerijen meedoen. Kies je eigen route en fiets over de kwekerijen en zelfs door de kassen. Wij geven alvast wat tips.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Bij Rijnbeek Vaste Planten, aan het Reijerskoop in Boskoop, laten Ilvy (12) en Dániel (11) trots de showtuin zien. Het is een weelde van bloeiende planten in allerlei soorten en kleuren. Papa Arno Rijnbeek is zondagmiddag nog even aan het werk op het bedrijf, mama Olga is thuis.

,,Deze showtuin hebben we aangelegd om onze klanten te inspireren”, zegt kweker Arno. ,,We zorgen steeds voor een nieuw en apart assortiment. De showtuin staat er prachtig bij, dus het is ook heel leuk voor de bezoekers op Open Kwekerijdag.” Als je het erf op fietst, rijd je zo tegen de showtuin aan. Er zijn zitjes aan het water met picknicktafels. ,,Natuurlijk mogen de bezoekers daar ook gebruik van maken” Ilvy en Dániel vinden papa’s showtuin ook heel mooi. ,,Je kan hier een leuke plantenspeurtocht houden”, zegt het tweetal. Hun vader denkt dat bomenliefhebbers ook hun hart kunnen ophalen. ,,We hebben hier ook heel bijzondere bomen staan.”Een tochtje naar de showtuin, kun je leuk combineren met bezoek aan naburige kwekerijen. Bij buurman Antoon Rijnbeek, op nummer 283, zijn planten te koop en wordt koffie en thee ‘to go’ geschonken. Dat geldt ook voor G.C. Stolwijk & Co. op Reijerskoop 321. Plantenverkoop aan particulieren is normaal niet mogelijk op deze kwekerijen, maar tijdens Open Kwekerijdag dus wel.

Van Boskoop-Oost naar de Reeuwijkse Berkenbroek. Daar kun je de rotsplanten-kwekerij van Daan van der Wolf bezoeken, aan de Berkenbroek 5, en de buxuskwekerij van Rian Laban aan de Berkenbroek 14. Je fietst hier lekker over de kwekerijen. Bij Van der Wolf Plant zijn rotsplantjes te koop en is er koffie en thee ‘to go’.

Nog een tip: in Boskoop Noord-Oost kun je aan de Alfensvaart twee boomteeltbedrijven bezoeken. Bij W.T.M. de Boer aan de Alfensvaart 30 fiets je zelfs door de kassen, die als kraamkamer dienen voor jonge plantjes. Bij De Jong Plant fiets je over de kwekerij en kan je plantjes kopen en er is koffie en thee ‘to go’. Leuk is om bij De Jong Plant de werf op te fietsen, achterlangs over de kwekerij en dan bij De Boer door de loods en kas te rijden.

,,We willen er een leuke en verrassende editie van maken”, zegt Helma van der Louw, vanuit de organisatie. ,,Er zijn meer deelnemende bedrijven dan ooit, In Boskoop, Hazerswoude en Reeuwijk, dus mensen hebben ruime keuze. Op de website en facebookpagina van Open Kwekerijdag staat een speciale fietsroutekaart met daarop de locaties. De kaart ligt ook bij de deelnemende kwekerijen. Door inscannen van QR-codes krijg je extra informatie over de bedrijven. Het is een leuk gratis uitje, voor het hele gezin.”

Op een aantal kwekerijen is plantenverkoop en koffie ‘to go’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden