<p>De tweelingbroers Owyn (l) en Brennan Kamerman wonnen onlangs met hun team de Pok&eacute;mon Team Challenge.&nbsp;</p>

De tweelingbroers Owyn (l) en Brennan Kamerman wonnen onlangs met hun team de Pokémon Team Challenge. 

(Foto: privébezit)

Alphens succes op Pokémon-WK

  Nieuwsflits

Precies in het weekend vóór het begin van hun vwo-eindexamens hebben Owyn en Brennan Kamerman (17) met hun team De Tafelridder een internationale Pokémonwedstrijd gewonnen. “Ja, die finale kwam een beetje ongelegen, maar uiteindelijk is het gelukt”, vertelt Owyn lachend. Inmiddels kijken de Alphense broers alweer uit naar de volgende competitie van het ruilkaartspel, waarop stripfiguurtjes in Japanse stijl (manga) staan.

Esmeralda Wybrands

Alphen aan den Rijn – De tweelingbroers beginnen in 2010 met het spelen van Pokémon Trading Card Game. Dit is de ruilkaartversie van het spel; er zijn ook Pokémon-videogames. Owyn Kamerman: “Vóór 2010 hadden we wel een paar kaartjes, maar dat was puur voor het verzamelen. Onze oudere broer speelde in een Pokémonliga. Toen we oud genoeg waren, mochten we daar met zijn kaarten meespelen.


OK, tijd voor wat opheldering. Want wat is een Pokémonliga? En wat houdt Pokémon nu precies in? Het pr-bureau van de uitgever van de kaarten verwijst ons door naar een ‘Pokémonprofessor’, Elsa Wagner-van Zijp (62). Wagner is verbonden aan de Leidse Pokémonliga Chez Pikachu en jureert als professor bij wereldkampioenschappen van het spel. Ze legt uit dat liga’s een soort speelclubs zijn waar Pokémonliefhebbers elkaar ontmoeten, tegen elkaar spelen en kaarten kunnen ruilen. “Het is een gemeenschap die veel veiligheid biedt. Bijvoorbeeld ook aan kinderen die autistisch of begaafd zijn. Iedereen speelt aan zijn helft van een tafel, niemand komt binnen jouw afgeschermd gebied. En we stimuleren sociaal gedrag.”

Voor mensen die niet weten wat Pokémon is, trekt Wagner de vergelijking met het schaakspel. “Pokémon is schaken, alleen dan niet met vaste stukken maar met papieren kaarten en met meer strategieën.” Spelers gebruiken een set van zestig kaarten, in Pokémontermen decks genoemd. Owyn: “We kiezen per wedstrijd een deck van kaarten die goed met elkaar samenwerken.” Met die kaarten proberen de spelers elkaars Pokémon uit te schakelen. Wie het eerst de tegenstander heeft uitgeschakeld, heeft gewonnen.”

Hoewel Owyn en Brennan Kamerman op internationaal topniveau spelen, worden ze niet rijk van het spel. Owyn: “Als je op heel hoog niveau speelt, kan je er af en toe wel leuk wat mee verdienen. Dan verdien je bijvoorbeeld een gratis reis naar het volgende toernooi. Maar het meest steek je terug in de hobby zelf. Je koopt dan kaarten waarmee je meer mogelijkheden in het spel hebt. Elke drie maanden verschijnen er nieuwe kaarten.”

Owyn en Brian verheugen zich met hun teamgenoten van de afgelopen afvalrace, Bryan de Vries en Thomas Asare, op het volgende toernooi. Die heeft ook weer in teamverband en online plaats. “Door de coronapandemie is dit teamformat geboren. Zo heb je nog een beetje sociaal contact met andere spelers. Hopelijk winnen we weer!”

‘Pokémon lijkt wel wat op schaken’

Esmeralda Wybrands
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden