<p>Als het aan pastor Wierenga ligt, mag de hele wijk de komende maanden mee genieten van de duiven.&nbsp;</p>

Als het aan pastor Wierenga ligt, mag de hele wijk de komende maanden mee genieten van de duiven. 

(Foto: Joost Mooij)

Papieren duiven als teken van hoop

  Nieuwsflits

“Mensen vertellen dat ze vrolijk worden van de mobile met duiven, die achter het grote raam van de Lichtkring hangt”, laat pastor en initiatiefnemer Wilna Wierenga (59) enthousiast weten. “Het helpt hen om uit te zien naar betere tijden, vertrouwen te hebben in de toekomst. Maar ook een teken van hoop na moeilijke tijden.”

Rijk Huisman

Alphen- De duiven zijn gevouwen volgens de origami-methode en zijn gemaakt in alle kleuren van de regenboog. “Ook de regenboog is een teken van hoop en de verscheidenheid in kleuren geeft aan dat de hoop voor iedereen is bedoeld. Voor het vouwen van de duiven hebben we dan ook een beroep gedaan op inwoners van de wijk Kerk en Zanen waar de kerk is gevestigd en op leden van de kerk.” De 1.053 duiven zijn verdeeld over een mobile die voor passanten goed zichtbaar is en één in de kerkzaal.

Als het aan pastor Wierenga ligt, mag de hele wijk er de komende maanden van mee genieten. “Wij zijn er voor iedereen en door naar buiten te treden hopen we het verouderde beeld dat mensen vaak van een kerk hebben bij te stellen.” Overtuigend: “De kerk is een plek waar mensen met hoop maar ook met wanhoop terecht kunnen. Door middel van sociaal contact kunnen en willen wij iets betekenen voor de wijk en spelen graag in op vragen die mensen hebben.” Aan middelen heeft de Lichtkring geen gebrek, Wilna somt op: “Als Lichtkring hebben we een gebouw beschikbaar, we beschikken over menskracht en weten ons gesteund. In feite is het onze opdracht om naar buiten te treden en zichtbaar te zijn. Kerk in en voor de wijk te zijn.”

Wilna woont in Amsterdam, waar zij ook haar aandeel heeft in een van de pioniersplekken. “Ik zie daar hele mooie dingen gebeuren als het gaat om aandacht voor elkaar. Dan gaat het er niet om dat mensen weer naar de kerk gaan. Wel dat ze voor de ander iets kunnen betekenen en dat geldt zowel voor jongeren als voor ouderen.”

In verband met de coronamaatregelen heeft Wilna maar een deel van haar plannen kunnen uitvoeren. “Vorig jaar hebben we in de hal van de kerk iedereen de gelegenheid geboden om een kaarsje te branden. Een kaarsje is het symbool voor ‘Ik denk aan je’ en van deze mogelijkheid is royaal gebruik gemaakt.” De buurtkeuken is voor de eerste keer gehouden en wordt zo mogelijk dit jaar herhaald. De recente schoonmaakactie in de omgeving van de Lichtkring is niet onopgemerkt gebleven. “We moeten uitstralen dat we voor wijkbewoners van betekenis willen zijn.”

De inspiratie voor de mobile met duiven deed Wilna op dankzij de uitzending van een kerk in Friesland. “Met behulp van gevouwen kraanvogels brachten de leden van de kerk tot uitdrukking wat hun visie was in verband met het opnemen van vluchtelingen. Anneke en Hans Booy hadden de uitzending ook gezien en samen hebben we het idee van de duiven uitgewerkt. Het is boven verwachting aangeslagen!”

1.053 duiven te zien op twee plekken

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden