<p>Esther van den Braak is in Alphen actief geweest met opschonen van het Bospark.</p>

Esther van den Braak is in Alphen actief geweest met opschonen van het Bospark.

(Foto: Alphen Schittert )

‘Het is weer schoon, fris en opgeknapt’

  Nieuwsflits

Er is afgelopen weekend volop geklust en schoongemaakt. De jaarlijkse editie van NLdoet inspireerde weer veel mensen om de handen uit de mouwen te steken. Er zijn speeltuinen opgeknapt, parken opgeschoond, moestuinen aangelegd en schoolpleinen aangepakt. Opschooncollectief Alphen Schittert was ook actief en heeft sinds zaterdag zelfs een zusje: Boskoop Schittert.

Morvenna Goudkade

REGIO – Door de hele regio worden klussen aangepakt. De lijst op de website van NLdoet is lang en zeer divers. Zo wordt bij muziekvereniging De Heerlijkheid in Hoogmade de prijzenkast vernieuwd. Bij Scouting Willem Barendsz zijn in Ter Aar vlonders gerepareerd en in de Gnephoek in Alphen zeilboten en een sleepboot onderhouden. Bij zorglocatie Rietveld in Alphen wordt een overkapte moestuin aangelegd. In Hazerswoude-Rijndijk ligt het dorpshuis er weer picobello bij en in Hazerswoude-Dorp wordt Jongerencentrum Stek opgeknapt.

De lijst gaat nog even door. Bij Vrije School Ridderspoor in Alphen wordt een kippenhok gebouwd en een hinkelbaan geverfd. Bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam zijn tuinen opgefleurd. In Aarlanderveen is een jeu de boules-baan aangelegd en de keuken van het dorpshuis is weer lekker fris.

Het kan niet op met de klussen. Zo ook bij speeltuin Vreugdeoord in Alphen. ,,We zijn hier lekker bezig geweest”, meldt bestuurslid Sylvia Baak zaterdagmiddag. ,,De trampolines zijn gerepareerd. Overal is geschoffeld, bij de glijbanen, de zandbak, het basketbalveld. We hebben het stokershok geschilderd en nieuwe banden bij de wip geplaatst.” Het ging allemaal zeer voorspoedig, laat ze weten. ,,We waren ruim binnen de tijd klaar. Het is weer schoon, fris en opgeknapt”

In Boskoop wordt ook flink opgeruimd: daar gaat Boskoop Schittert van start. Het collectief is geïnspireerd door Alphen Schittert. Vanuit Rotaryclub Boskoop is het initiatief genomen, op de eerste schoonmaakdag zijn er zo’n veertig vrijwilligers met vuilniszakken en prikstokken aan de slag. ,,We hebben veel contact met de Alphense club”, vertelt initiatiefnemer Simon de Jong. Het is de bedoeling dat Boskoop Schittert maandelijks opschoonactiviteiten gaat houden. ,,Heel leuk”, vindt Esther van den Braak, vanuit de organisatie van Alphen Schittert. ,,We hopen dat er op nog meer plekken mensen met elkaar gaan starten.” Zelf is de Alphense ook actief geweest. Met zo’n 55 collega-vrijwilligers heeft ze het zwerfafval in haar woonplaats aangepakt.

,,We zijn op vijf locaties bezig geweest”, vertelt ze. ,,Bij ARC, in het Europapark, in het Bospark, in het Groene Dorp en bij de Zwanebloem.” Ze is deze keer in het Bospark geweest, voor haar een nieuwe plek om op te ruimen. ,,Dat was wel fijn. Ik kom ook op plekken, waar je soms een beetje ontmoedigd raakt. Omdat het afval zo verschrikkelijk snel weer terugkomt.” Toch blijft ze zelf ook gewoon terugkomen, belooft de Alphense ,,En niet alleen met NLdoet.”

Kippenhok bouwen en speeltuin schoffelen

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden