<p>Fietsroutekaartje Hollandse Plassen</p>

Fietsroutekaartje Hollandse Plassen

(Foto: Han Hendrickx)

Primeur: Nieuwe fietsroute ‘Hollandse Plassen’

  Nieuwsflits

Op de fiets genieten van al het water, moois en lekkers dat het Groene Hart van Holland te bieden heeft? Rijd dan de Hollandse Plassenroute, die PReT/Alphen Marketing samen met het Bezoekerscentrum De Veenweiden heeft ontwikkeld. De fietsroute laat je kennismaken met onze Hollandse Plassen, die bijna allemaal door de mens zijn gemaakt. Door turfwinning bijvoorbeeld. Of zoals het ook werd gezegd: door het graven naar het ‘bruine goud’. Na het ontdekken van de molentechniek zijn de plassen omdijkt en in fases drooggemalen. Zo ontstonden polders en diepe droogmakerijen.

Regio- Al fietsend krijg je een indruk van wat het water en het landschap van de Rijn- en Veenstreek aan historie, natuurschoon en vermaak te bieden hebben. Variatie genoeg. De start is bij het Bezoekerscentrum De Veenweiden bij de vrij ‘jonge’ uitgebaggerde Zegerplas in het tot Prinses IreneBos omgedoopte gebied, voorheen Zegersloot-Noord genoemd. Vervolgens ga je via het eeuwenoude natuurlijke Braassemermeer richting Aalsmeer, langs de Westeinder Plas, Langeraarse Plassen en weer terug naar Alphen langs de Noordense en Nieuwkoopse Plassen.

Weetjes en tips

De route is gebaseerd op fietsknooppunten en bedraagt 100 kilometer. Onderweg kom je tal van weetjes en leuke tips tegen om even van de fiets af te stappen om op een terrasje te genieten van de bootjes, een vaartochtje te maken, vis te eten bij een beroepsvisser, een boerenbedrijf te leren kennen, vogels te spotten, een kunstexpositie te bezichtigen, bloemen te plukken of je laten informeren over oude ambachten als turf steken en het inmaken van zilveruitjes en augurken. En wellicht je te verbazen over de kracht van de Molenviergang van Aarlanderveen, die hun werk doen.

Routebeschrijving

"Te veel om op te noemen, laat staan om allemaal op één dag te doen", zo noemen de organisatoren het. De route is dan ook in delen of combinaties te fietsen. Zie het routekaartje dat in de afbeelding staat. Je vindt de beschrijving van deze fietsroute op

www.bcdeveenweiden.nl/activiteiten/fietsen.

Sowieso kun je de fietsroute ook ontsluiten via de desbetreffende QR-code achter de ruit van het bezoekerscentrum. Dat is zeker handig wanneer het bezoekerscentrum is gesloten.

https://bc-deveenweiden.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden