<p>Het eerste potje werd met spanning bekeken. Op de foto staan onder anderen wethouder Schotanus en Albert Kalkhoven.</p>

Het eerste potje werd met spanning bekeken. Op de foto staan onder anderen wethouder Schotanus en Albert Kalkhoven.

(Foto: Hans Willering)

Schaken en dammen aan Zegerplas

  Nieuwsflits

In het Park Zegersloot langs de Zegerplas zijn onlangs vijf schaak- en damtafels geplaatst. De plaatsing, op vrijdag 30 april, werd gehouden door de Vereniging Vrienden Park Zegersloot en werd geïnitieerd door de secretaris, Albert Kalkhoven. De ingebruikname is verricht in aanwezigheid van wethouder Gert-Jan Schotanus en meerdere uitgenodigde gasten onder wie een aantal leden van de in Alphen gevestigde schaak- en damverenigingen.

Hans Willering

Alphen aan den Rijn- In zijn openingsspeech stelde Albert Kalkhoven dat het hem was opgevallen dat de denksport in Park Zegersloot niet vertegenwoordigd was. Hij was op het idee gekomen toen hij naar de TV serie “The Queen’s Gambit” keek en zag hoe een jong meisje in een weeshuis leerde schaken en uiteindelijk wereldkampioen werd. Albert: “Ik vond dat een heel boeiend verhaal. In het park worden talloze sporten beoefend: golf, voetbal, hockey, korfbal, waterski, surfen, handbal, atletiek, Urban Athletics en vele fitnes sporten, maar schaken en dammen niet. Ik heb de Alphense Schaakclub en de Alphense Damclub benaderd met de vraag of zij geïnteresseerd waren in schaak- en damvelden in Park Zegersloot. De antwoorden van beide verenigingen waren positief.” En zo was het idee geboren om schaken en dammen in het park in de buitenlucht te introduceren.

Erik Fraikin is lid van de Alphense Schaakclub. Erik: “We zullen zeker gebruik maken van deze tafels, vooral in de zomer. We kunnen leuke toernooien houden zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Een schaakweedstrijd kan heel lang duren maar aan deze tafels zullen we klokken gebruiken, dan gaat het veel sneller.” Hermo Kuilenberg is secretaris en voegt er aan toe: “Normaal spelen we elke dinsdag avond in de bron. Wij bestaan dit jaar 80 jaar.”

Dammen is een kleinere sport dan schaken, maar de Alphense Damclub bestaat al sinds 1927. Robert van Diggele is secretaris. Robert: “Wij hebben eens per week een clubavond in ‘De Oude Wereld’ in Kerk en Zanen. Wij besteden ook aandacht aan dammen op basisscholen. We doen dan mee aan provinciale toernooien.“ Kenny Kroon is lid van de damclub: “Ik geef damles op een basischool. Wij zullen ook aan de Zegerplas graag meedoen om toernooien te houden.”

De Vereniging Vrienden Park Zegersloot is actief om het park mooi te houden. Albert: “We spreken met de gemeente Alphen aan den Rijn over het beheer en de ontwikkeling van het park en we stimuleren de samenwerking tussen partijen die een belang hebben bij het park. We houden activiteiten ter bevordering van de netheid van het park.”

Sponsors hebben voor de financiën gezorgd. De Rabobank, Stichting PReT (Platform voor recreatie en Toerisme), de gemeente Alphen aan den Rijn, het Buurtfonds en het Fonds Alphen hebben een bijdrage geleverd. De gemeente heeft gezorgd voor de installatie van de tafels. www.alphenseschaakclub.nl, www.alphensedamclub.nl

“We zullen zeker gebruik maken van deze tafels”

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden