<p>Johan Rietberg samen met mr. Laban Kaduma in Njombe: &#39;In deze regio geldt echt letterlijk: Water is Leven&rdquo;&nbsp;</p>

Johan Rietberg samen met mr. Laban Kaduma in Njombe: 'In deze regio geldt echt letterlijk: Water is Leven” 

(Foto: Johan Rietberg)

‘Zoiets had hij nooit eerder gezien’

  Nieuwsflits

Vanuit het motto ‘Water is van Levensbelang’ heeft Johan Rietberg in 2018 de stichting Water is Leven opgericht, met als doel: het verschaffen van (drink)water op het platteland in regio Njombe in Tanzania.

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn- “In deze regio is het oppervlaktewater erg vervuild en houdt de overheid zich meer bezig met de bevolking in grote steden dan op het afgelegen platteland”, licht Johan toe. “Samen met mr. Laban Kaduma, directeur van een lokale organisatie, realiseert de stichting meerdere projecten. Dit voorkomt dat de boeren vanaf het platteland naar de grote steden trekken en in plaats daarvan eigen groentetuinen kunnen aanleggen voor een goede en gevarieerde voedselvoorziening. In deze regio geldt echt letterlijk: Water is Leven.”

Al in de jaren 70 heeft Johan zich meerdere jaren als vrijwilliger ingezet bij bouwkundige werkzaamheden in Zambia. In 1972 leerde hij in een klein plaatsje zijn Nederlandse vrouw kennen die daar ook als vrijwilligster werkte. Na een paar jaar reisden zij terug naar Nederland, trouwden, kregen kinderen en in 1980 vertrok het gezin naar Botswana waar Johan technisch onderwijs en wiskunde ging geven op een middelbare school. Na een paar jaar keerde het gezin weer terug naar Nederland, maar Afrika verdween nooit uit hun gedachten. Johan: “Na mijn pensioen ging ik voor een stichting in regio Njombe in Tanzania te werken. Ik werkte daar samen met Laban Kaduma, een prettige en goede samenwerking. Maar helaas stopte deze stichting waarna ik in 2018 de stichting Water is Leven heb opgericht.”

Touwpompen

Vanaf die tijd reist Johan elk jaar, op eigen kosten, voor drie maanden naar Njombe om daar samen met Laban projecten te realiseren die financieel mogelijk zijn gemaakt door donaties die voor 100 procent ten goede komen aan de projecten. Johan: “Door corona ging de reis in 2020 niet door. Ik hoop nu in het najaar weer naar Njombe te gaan. Wij willen dan tien touwpompen realiseren op plekken waar geen (drink)watervoorziening is. Met deze, lokaal gemaakte, pomp kan er goed water tot veertig meter diepte uit de grondlagen worden opgepompt. Ik heb een keer een oude man bij een touwpomp zien huilen van blijdschap toen er voor het eerst water uit de grond werd gepompt. Zoiets had hij nooit eerder gezien. Zijn blijdschap was ontroerend om te zien. Het maakt sowieso indruk bij de bevolking om ‘opeens’ water uit de grond naar boven te zien komen. Drinkwater, maar ook water waarmee groente verbouwd kan worden. Naast touwpompen installeren wij ook waterfilters en andere voorzieningen voor (drink)water. Het geeft mij veel voldoening om in Tanzania zinvol werk te kunnen doen. Mijn ambitie is om in regio Njombe alle dorpen te voorzien van goed drinkwater. Een meerjarenplan voor een ontwikkelingsland waar veel mensen onder de armoedegrens leven. Ik ben nog niet klaar!” www.water-is-leven.nl

Drinkwater, maar ook water om groente mee te verbouwen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden