Yvette: Het is belangrijk dat de gelijkenis zeer treffend is en het portret 'leeft’
Yvette: Het is belangrijk dat de gelijkenis zeer treffend is en het portret 'leeft’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Yvette Bavelaar in Sterren op het Doek

  Nieuwsflits

De Alphense kunstenares Yvette Bavelaar was op zaterdag 17 april te zien in het televisieprogramma Sterren op het Doek. Samen met twee collega-kunstenaars portretteerde zij zanger Frank Boeijen, die aan het eind van de uitzending voor het werk van Yvette koos.

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn- Yvette is hyperrealistische portrettekenaar en tekent al vanaf haar vierde. Op de basisschool mocht ze haar tekeningen bijna nooit mee naar huis nemen omdat ze te mooi waren en in de klas moesten hangen. “Ook thuis tekende ik alles na wat ik zag. Ik trok mij dan terug op mijn kamer en ging vól op in hetgeen ik aan het maken was.” Om van haar passie haar beroep te kunnen maken, bezocht Yvette meerdere kunstacademies. “Maar hier liep ik steeds vast: ik kon niets meer maken wat herkenbaar was, dit werd afgekeurd.”

Geroerd

Op een gegeven moment gooide Yvette ‘de handdoek in de ring’ en ging zij een grafische opleiding volgen. “Maar bij bedrijven kreeg ik steeds vaker te horen: ‘Jij moet gaan tekenen, daar ligt jouw talent.’ Toen ben ik schilderles bij Parkvilla gaan volgen en daar leefde ik helemaal op. Voor portretschilderen met olieverf was ik te ongeduldig, daarom ging ik weer met grafiet tekenen. Zo’n vier jaar geleden zette ik mijn eerste portrettekeningen op social media en al snel kwamen er aanvragen binnen. Mensen raken vaak geroerd en vinden dat ik precies heb vastgelegd hoe de persoon is. Voordat ik ga tekenen, wil ik het een en ander weten van de geportretteerde, en probeer ik zijn/haar sfeer te vangen. Ik probeer als het ware in de huid te kruipen, zodat ik zijn/haar karakter naar voren kan laten komen in de ogen. De ogen vertellen dan eigenlijk alles.”

Sterren op het Doek

Anderhalf jaar na haar aanmelding voor het Sterren op het Doek werd Yvette gebeld of ze nog steeds interesse had om mee te doen. “Ik dacht dat iemand een grapje maakte, maar dit was niet zo. En dan sta je opeens in Hotel de Goudfazant in Amsterdam waar Özcan Akyol Frank Boeijen als model introduceert. Natuurlijk was ik zenuwachtig, maar ik vond het vooral gezellig en ook leuk om te zien hoe mijn collega’s Pee-Jay Czifra-Malawau en Sarah Vrieling werken.” De onthulling was in het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij het werk van Yvette zei Frank Boeijen: ‘De ogen van mijn vader’. Dit bleek uiteindelijk de doorslaggevende factor om voor dit werk te kiezen.

Tijdens de uitzending was de spanning te snijden bij Yvette thuis. “Bij het noemen van mijn naam zaten mijn twee zoons gillend op de bank en mijn moeder begon te huilen. Wat volgde: een volle mailbox, honderden reacties op Facebook en heel veel volgers erbij op Instagram. Wat mijn plannen zijn? Eerst even bijkomen en genieten van de nasleep van de uitzending. Natuurlijk ga ik door met tekenen en ik zou graag les willen geven. En ik hoop een mooie expositie te gaan neerzetten dit jaar.” www.yvettebavelaar.nl

“De ogen vertellen dan eigenlijk alles”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden