<p>Bob Hengeveld, Kylian, Yvar, Erik van Zuylen, Jeanette Tinner.</p>

Bob Hengeveld, Kylian, Yvar, Erik van Zuylen, Jeanette Tinner.

(Foto: Samantha Strijker)

Minibieb ‘t Boekenhuisje van Yvar en Kylian feestelijk geopend

  Nieuwsflits

Het was woensdagmiddag 21 april eindelijk zo ver: ‘t Boekenhuisje, een minibieb/kinderzwerfboekstation op de hoek van de Van Kinsbergenstraat met de Barentszstraat in Alphen aan den Rijn is officieel geopend. Door de coronamaatregelen was de plaatsing en opening al een paar keer eerder uitgesteld. De minibieb is een initiatief van Yvar (9 jaar) en Kylian (11 jaar).

Alphen- Yvar en Kylian hadden eerst overlegd met gebiedsadviseur Jeanette Tinner of ze dit kastje zomaar mochten plaatsen: ze moesten aan de directe buren vragen of er geen bezwaar was. Dat was wel even spannend, want daarvoor moesten ze langs de deuren om hun idee te vertellen en vervolgens ook nog om een handtekening vragen. Gelukkig reageerde iedereen erg enthousiast. Vervolgens hebben ze zelf bij een lokale sponsor een pitch gehouden. Het resultaat was dat die het kastje wilde maken nadat zij het zelf ontworpen hadden. "Hierdoor is het echt een unieke kast en dat is erg leuk”, vertelt Jeanette Tinner. Het kastje, de verfmaterialen, de handvaten zijn allemaal door deze lokale sponsor geleverd. Kylian en Yvar hebben het vervolgens zelf geschilderd en hun opa heeft geholpen met de het vastmaken van de handvaten. En toen moest er ook nog plexiglas in: uitverkocht, want iedereen had het nodig wegens de coronamaatregelen.

Oplossing

Uiteindelijk werd ook daar een oplossing op gevonden. Bob Hengeveld, omgevingsvakman en altijd positief en enthousiast, is hiervoor meerdere keren langs geweest en heeft samen met Kylian en Yvar overlegd wat de beste plaats is. De plaatsing ging een paar keer helaas op het laatste moment wegens aanscherping van de coronamaatregelen niet door.

Aanhouder wint

Maar de aanhouder wint; geduld is een schone zaak. De officiële opening was in klein gezelschap. Wethouder Erik van Zuylen (wijkwethouder Hoorn) hield een speech waaruit bleek dat hij dezelfde ideeën over de minibieb heeft als Kylian en Yvar: onder meer mensen samen brengen in de wijk, cultuur uitwisselen door lezen en boeken doorgeven aan een ander voor een duurzamere samenleving. Het kastje staat in een wijk waarin mensen met veel verschillende nationaliteiten wonen, daarom hangen er vlaggetjes met "pak een boek, lees het boek en geef het door” in verschillende talen aan het kastje. Een uitnodiging voor iedereen om eens te komen snuffelen, een aantrekkelijk boek te pakken en er zelf weer een leuk boek achter te laten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden