<p>Archeon Thea Beckmanprijs 2020 met o.a. winnares Archeon Thea Beckmanprijs 2020 Martine Letterie.</p>

Archeon Thea Beckmanprijs 2020 met o.a. winnares Archeon Thea Beckmanprijs 2020 Martine Letterie.

(Foto: Archeon)

Veel genomineerden voor Archeon Thea Beckmanprijs

  Nieuwsflits

Museumpark Archeon reikt elk jaar de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Alphen aan den Rijn- Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckmanprijs ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Syl van Duyn - Op zoek naar jou

Bies van Ede – Verraad met Sinterklaas

Ruth Erica – De boom met de bittere bladeren

Marian Hoefnagel – Cleopatra

Ineke Kraijo – Het zwarte jaar

Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet

Bianca Mastenbroek – Tisquantum: rood hart, witte leugens

Jean-Claude van Rijckighem – IJzerkop

Rob Ruggenberg – Offerkind

Shortlist

Na de meivakantie maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Uitreiking

Op zaterdag 18 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckmanprijs 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden