<p>Een deel van het boek dat Clemens Wisse heeft geschreven.</p>

Een deel van het boek dat Clemens Wisse heeft geschreven.

(Foto: Aangeleverd)

Clemens Wisse uit Oud Ade schrijft Het omstreden erfdeel

  Nieuwsflits

De in Oud Ade geboren Clemens Wisse heeft boerenroman Het omstreden Erfdeel geschreven. Het boek neemt je mee naar het Groene Hart en Suriname. Het boek is op dinsdag 20 april uitgebracht.

Oud Ade- Als Kee, de boerin op hoeve Zuidwijk, in het kraambed overlijdt, blijft boer Koos Nijdam achter met hun vijf jonge kinderen. Hij wordt verantwoordelijk voor meer dan hij had gewild, maar gelukkig krijgt hij veel hulp van zijn oudste dochter, van de meid en van Fie Delfos, een weduwe. De oudere kinderen trouwen met welgestelde partners en alles lijkt goed te komen, totdat jongste zoon Dirk – een vrijbuiter en een avonturier – zijn erfdeel opeist om zijn geluk te beproeven in Suriname.

Historische boerenromans

Clemens Wisse (1935) is schrijver van historische boerenromans. Na ruim veertig boeken weet hij dan ook precies de juiste sfeer te treffen. “De manier waarop Wisse omschrijft hoe de relaties in het dorp in elkaar steken en wat de gebruiken zijn in het dorp voegen echt iets toe aan het verhaal en zorgen ervoor dat je de gebeurtenissen beter begrijpt”, schreef recensent Diane Kooistra over zijn vorige werk.

Geboren in Oud Ade

Wisse was tot zijn zestiende jaar woonachtig in Oud Ade en hij bezocht daar vanaf 1942 ook de lagere school. Zijn omgang met de boeren van de streek en zijn liefde voor het ongecompliceerde plattelandsleven van de eerste helft van de twintigste eeuw, inspireerde de auteur tot het schrijven van zijn romans, die hij volgens de uitgeverij het liefst omschrijft als ‘boerenromans’.

Communicatie

Na zijn middelbare schoolopleiding volgde Wisse een tiental avondcursussen op het gebied van talen, export en marketing. Later bekwaamde hij zich in promotie, pr en communicatie.

Met pensioen

In 1997 ging Wisse in de VUT en in 2000 met pensioen. Zijn vrije tijd (in najaar en winter) benut hij sindsdien door zijn oeuvre aan boerenromans gestaag uit te breiden. In het begin van zijn schrijverschap speelden zijn verhalen zich grotendeels af tijdens het interbellum, de jaren tussen de twee wereldoorlogen. De laatste jaren gaat hij verder terug in de tijd (eind negentiende/begin twintigste eeuw), waardoor volgens de uitgeverij alle ‘modernismen’ uit zijn romans verdwenen zijn.

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden