<p>Josien Hoogeveen is zo trots als een pauw op het keurmerk dat haar sportschool heeft gekregen.</p>

Josien Hoogeveen is zo trots als een pauw op het keurmerk dat haar sportschool heeft gekregen.

(Foto: Josien Hoogeveen)

“Voor mij is de sport niet weggelegd”

  Nieuwsflits

De Zwammerdamse Josien Hoogeveen (41) vond haar eerste en enige gevecht in de ring vreselijk. Toch is ze verslingerd aan vechtsporten en vindt ze de stijl van kickbokser Badr Hari mooi. De eigenaresse van Allroundboxing aan de Maatschapslaan21 in Alphen mocht onlangs de champagneflessen ontkurken. Als eerste sportschool in Nederland heeft haar gym een keurmerk gekregen van de Nederlandse Vechtsport Autoriteit. “Ik heb het aan mijn team te danken.”

Bart van der Spek

Zwammerdam/Alphen- We nemen een sprong terug in de tijd naar januari 2019. Josien neemt het voor de eerste en enige keer in de ring op tegen Claudia Rijnaarts. Dit voor een goed doel: Vechten tegen Kanker. “Ik kwam er toen achter dat zelf vechten niet voor mij is weggelegd. Ik was bang om te falen en dat ik niet zou winnen. Als eigenaresse van een sportschool sta je dan toch voor joker”, vertelt ze. “Ik had er hard voor getraind, maar was erg gespannen. Gelukkig wist ik wel te winnen.”

Sinds 2017 runt ze Allroundkickboksing. Ze is gedeeltelijk door haar man Bjorn in het vak gerold. “Hij doet vanaf zijn 11de aan vechtsporten. Hij heeft aan boksen en kickboksen gedaan en is ook kampioen geworden.” Josien is dan ook wat trots dat juist haar sportschool als eerste een keurmerk kreeg. “Dat heb ik echt aan mijn team te danken. Wat de Nederlandse Vechtsport Autoriteit zegt is dat we aan alle eisen voldoen: qua locatie, materialen en gezondheid. Het ziet er hier netjes en verzorgd uit, onze gedragsregels zijn goed, de aanpak van grensoverschrijdend gedrag prima en alle trainers zijn gediplomeerd.”

Normaal gesproken kun je allerlei vechtsporten beoefenen: boksen, kickboksen en mixed martial arts (MMA). Vanwege corona gaat dat anders dan normaal. “Jongeren tot 27 jaar trainen buiten, maar hebben contact. Wie ouder is, kan meedoen aan circuittrainingen op anderhalve meter afstand.”

Josien is fan van Badr Hari en hoeft niet lang na te denken waarom. “Hij vecht boeiender dan Rico Verhoeven. De manier waarop Badr knokt, maakt hem een old school vechter”, zegt ze met een glinstering in haar ogen.

Kickboksen heeft in Nederland een beter imago

Josien is blij met het verbeterde imago van kickboksen in Nederland. “Lange tijd werd de sport verbonden met criminaliteit. Dat is onterecht. Bij voetbal zitten ook foute mensen op de tribune.” Veel grootheden uit de vechtsport hebben hun wieg in Nederland staan, bijvoorbeeld Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky en Sem Schilt in het verleden en Verhoeven en Hari in het heden. De redenen volgens Josien: “Nederlandse vechters hebben een goede mentaliteit en worden goed begeleid.”

“De manier waarop hij vecht, maakt hem old school”

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden