<p>Marissa van Tol (re) en Fleur Huizenga gaan sinds de coronacrisis veel vaker skeeleren in het Bentwoud. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Marissa van Tol (re) en Fleur Huizenga gaan sinds de coronacrisis veel vaker skeeleren in het Bentwoud. FOTO: Morvenna Goudkade

(Foto: )

Skeeleren in plaats van de sportschool

  Nieuwsflits

Vrijheid op wieltjes, dat is skeeleren. Je bent lekker buiten, op de baan, om het meer, in het bos. Skeeleren kan overal en is populairder dan ooit. En ja, daar heeft de coronacrisis ook aan bijgedragen. ,,De sportschool is dicht, maar skeeleren kan gelukkig wel.”

Morvenna Goudkade

REGIO – In het Bentwoud, zondagmiddag, komen twee meiden net terug van een rondje. Marissa van Tol (14) uit Boskoop en Fleur Huizenga (13) uit Waddinxveen hebben er tien kilometer op zitten, vertellen ze. De vriendinnen skeeleren al langer, maar sinds het afgelopen jaar veel vaker dan voorheen. ,,Nu niet we niet binnen kunnen afspreken, gaan we naar buiten”, legt Marissa uit. ,,Ik woon vlakbij het Bentwoud en Fleur komt dan ook hierheen. Toen we alleen maar online les hadden, ging ik elke middag skeeleren. Daar had ik veel behoefte aan.”

Fleur vertelt dat skeeleren ook een tijdlang hun andere sporten heeft vervangen. ,,Ik zit op voetbal en Marissa op atletiek. Dat heeft ook helemaal stilgelegen, maar toen konden we nog steeds skeeleren. We zijn de hele winter doorgegaan.”

Wat ze zo leuk vinden aan skeeleren, oftewel inline-skaten, zoals de officiële naam luidt? ,,Je kunt lekker hard gaan”, vinden de meiden. ,,Wel 20 kilometer per uur, veel harder dan met hardlopen. We hebben nu een groot rondje gereden en toch snel.”

In Alphen is Bart de Vries (52) ook enthousiast. Hij is voorzitter van Schaatstrainingscentrum De Rijnstreek, waar het zomerseizoen net is begonnen met skeeleren. ,,We zien een heel grote belangstelling voor de sport. Zelf ben ik ook liefhebber, bij voorkeur op de baan. Maar vanuit de vereniging wordt er ook wel in de polder geskeelerd.” Waarom skeeleren zo gewild is volgens hem? ,,Het is een buitensport, momenteel absoluut favoriet.” Dat merkt ook Hans Vergeer van IJsclub Otweg in Boskoop. De club heeft een zogenaamde omnibaan, die vanaf het voorjaar gebruikt wordt voor inlineskaten. ,,Alles wat buiten kan, zet zich door. We zien overloop van binnensport naar buitensport. Kinderen kunnen nog niet naar waterpolo, maar wel bij ons de baan op. En de sportschool is dicht, maar skeeleren kan gelukkig wel.”

Ook in Boskoop is het seizoen begonnen en dat hebben ze geweten. ,,We hebben extra trainingsavonden gepland, met meerdere groepen na elkaar. Ook hebben we extra trainers aangetrokken. Bij de pupillen en bij de junioren is sprake van flinke aanwas.”

Bij schaatssportwinkel Jan van der Hoorn in Ter Aar, is de grote belangstelling niet onopgemerkt gebleven. Naast alles voor schaatsen heeft de winkel ook een groot assortiment voor inlineskaten. ,,Het was afgelopen jaar al een grote hype”, zegt huidige eigenaar Rick van der Hoorn. ,,Ook nu komen er veel beginners en daarnaast meer gevorderden.” Het is een wat jonger publiek, volgens de expert. ,,De beoefenaren van inlineskating zijn gemiddeld tussen 15 en 45 jaar.” Ook hij merkt een verschuiving. ,,Mensen die eerst naar de sportschool gingen, komen nu hier voor inlineskates.”

‘We zijn samen de hele winter doorgegaan met skeeleren’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden