<p>De stoere mannen en vrouwen van Vrijwillig Landschapsbeheer in het Bedelaarsbos, rechts co&ouml;rdinator Wim Dieho. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

De stoere mannen en vrouwen van Vrijwillig Landschapsbeheer in het Bedelaarsbos, rechts coördinator Wim Dieho. FOTO: Morvenna Goudkade

Stoere mannen en vrouwen in de natuur

  Nieuwsflits

Ze zijn de stille kracht van de natuur, al veertig jaar lang. Overal bij houtwallen, geriefhoutbosjes, knotwilgenpaadjes en hooilandperceeltjes vind je de mannen en vrouwen van Vrijwillig Landschapsbeheer. Wat ze doen? Maaien, snoeien, zagen, knotten, want ook de natuur heeft verzorging nodig.

Morvenna Goudkade

REGIO – Zaterdagochtend wordt er flink aangepoot in het Bedelaarsbos, op de grens van Alphen en Boskoop. Een smal paadje met houtakkers, tussen twee sloten. Wim Dieho (68) geeft uitleg over de ‘operatie Bedelaarsbos’. De Alphenaar is coördinator bij Vrijwillig Landschapsbeheer, een werkgroep van IVN Alphen aan den Rijn. ,,Toen de sloten dichtgevroren waren in februari, is hier vanaf het ijs flink gesnoeid”, vertelt Dieho. ,,Vandaag worden de achtergebleven takken verzameld en door de takkenversnipperaar gehaald. Dan krijg je houtsnippers en die worden voor een deel meteen verspreid op de Spijkerboorsekade, hier vlakbij. De rest is bestemd voor andere houtsnipperpaden.”

Niet alleen mannen zijn aan het werk, ook stoere vrouwen zoals Carolien Kaasenbrood en Afra van Ruiten, allebei uit Alphen. Carolien sleept takken aan en Afra gooit ze door de versnipperaar. Ze krijgen hulp van hun plaatsgenoot Eef Warmerdam. De leden van de werkgroep komen uit de hele gemeente, zo blijkt. Gerard Luiten uit Boskoop werkt zij aan zij met Jan Groenheiden uit Alphen. Dan komt de werkschouw aangevaren, met aan boord Frans Veldmans uit Aarlanderveen en Marius van den Akker uit Alphen. Ze hebben takken opgehaald en snippers gebracht naar het Spijkerboor.

De werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer viert dit jaar, wegens corona zeer bescheiden, het 40-jarig jubileum. Er wordt samengewerkt met de gemeente Alphen aan den Rijn, het Zuid-Hollands Landschap en particuliere landeigenaren.

,,We zorgen voor het onderhoud van bomen en struiken en zorgen dat er op tijd gezaagd wordt”, legt Dieho uit. ,,Daarbij bieden we maatwerk. Een wandelkade met houtwal moet één keer in de 25 jaar terug gezaagd worden, maar als je alle bomen tegelijk zaagt, is dat niet goed voor de natuurwaarde. Wij doen elk jaar een deel van de bomen, zodat het niet opvalt in het totaalbeeld.” Het onderhoud gebeurt op allerlei plekken, van de Boskoopse Lansing tot het Futenbos aan de Kortsteekterweg in Alphen, van de eilandjes in Aarlanderveen tot de heemtuin in Koudekerk en het Alphense Zegerslootgebied, waar ook het IVN bezoekerscentrum is gevestigd. ,,In Zegersloot hebben we meegewerkt aan het tiny forest”, vertelt Dieho. ,,En we helpen mee bij de themabosjes, zoals klimaat, voedsel, bijen en insecten.” De natuurliefhebber is enthousiast over ‘zijn’ werkgroep. ,,Het is ontzettend leuk om met elkaar voor het landschap te zorgen. En we zagen niet alleen bomen, we planten ze ook, want ook bomen hebben niet het eeuwige leven. We hebben dit jaar bijna 1000 nieuwe bomen gepland, om het bomenbestand steeds te vernieuwen en te verjongen.”

‘We zagen niet alleen bomen, we planten ook nieuwe bomen’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden