<p>Sander Fransen wil 600 kinderen uit Ghana een onvergetelijk voetbalkamp bezorgen. Foto: Sander Fransen</p>

Sander Fransen wil 600 kinderen uit Ghana een onvergetelijk voetbalkamp bezorgen. Foto: Sander Fransen

(Foto: Sander Fransen)

Een voetbal voor ieder Ghanees kind

  Nieuwsflits

Boskoper Sander Fransen (26) is sinds januari dit jaar mede-eigenaar van Phocus Soccer. Met zijn compagnons Lodewijk Bloemzaad en Dencho Narcisio is hij begin dit jaar een project begonnen samen met de Ngorli organisatie uit Ghana. Op vrijwillige basis gaan ze voetbalkampen houden voor de armste kinderen rondom de hoofdstad Accra in het Afrikaanse land, de eerste in augustus. Het bedrijf wil 600 kinderen een bal geven en vraagt u om een donatie, zodat ieder kind een voetbal heeft. “Onze slogan is meer dan voetbal.”

Bart van der Spek

Boskoop- “We zijn een bedrijf en richten ons onder meer op het geven van trainingen in de Verenigde Staten. We willen het internationaal gaan maken. Tegelijkertijd willen we iets terug doen voor de maatschappij en kwamen we in contact met Ngorli”, vertelt de enthousiaste Sander. “Zij hebben diverse sportprojecten in Ghana. Sport en vooral voetbal wordt ingezet als stimulans voor leren en ontwikkelen. Vooral in de regio rond Accra is de armoede groot. Tegelijkertijd hebben wij, bij vorige banen, al veel ervaring met het houden van voetbalkampen op internationale markten met UEFA-gelicenseerde trainers (die ervaring hebben bij profclubs- red). Dit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk in Afrikaanse landen. Ngorli en wij kunnen elkaar dus versterken. Om de kosten te dekken zijn er ook ‘coach-the-coaches’ lessen voor Ghanese coaches en ‘masterclass training sessies’, gehouden voor Ghanese teams.”

De bedoeling is dat zeven trainers naar Ghana afreizen om de trainingen te geven. Waarschijnlijk is het coronavirus helaas dan nog niet de wereld uit. Sander heeft daar al rekening mee gehouden. “We geven in Nederland ook trainingen en houden ons hier aan de regels. Zo houden we anderhalve meter afstand en geven we geen high fives, maar elleboogjes als we juichen. Dat gaan we in Ghana voorzetten. Verder worden de trainers twee keer van tevoren getest voordat we gaan vliegen en ook in Ghana krijgen ze twee keer een test. Er is dus een protocol om corona buiten de deur te houden.”

Op dit moment kan Phocos Soccer vanuit zijn eigen netwerk al meer dan 230 kinderen blij maken met een voetbal. Er zijn er dus nog 370 nodig. De organisatie is daarom een donatieplatform begonnen waarbij mensen voor 6 euro een bal kunnen doneren aan een kind in Ghana. De link is https://www.gofundme.com/soccer-balls-in-africa.

Verder is het bedrijf samenwerkingen aan gegaan met vier voetbalverenigingen, waarvan twee uit buurt namelijk BGC Floreant en Hazerswoudse Boys. Ook krijgen ze hulp van Rijnsburgse Boys en HSV uit Heiloo. Sander: “Ze helpen mee met het inzamelen van spullen op onze zogeheten ‘Wish list’. Bij de clubs worden spullen als keepershandschoenen, bidons en scheenbeschermers ingezameld op een paar momenten. We verschepen en doneren die later aan en aan Ghanese locals en voetbalteams. De clubs doen zelf ook volop mee en doneren al het ongebruikte materiaal dat zo een tweede leven krijgt.”

“Geen high fives, maar elleboogjes”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden