<p>&nbsp;Zaterdag in Park Rijnstroom in Alphen, Nanne (li) en Alineke doen mee aan de duo-workouts vann Mom in Balance. FOTO: Jolien Surink</p>

 Zaterdag in Park Rijnstroom in Alphen, Nanne (li) en Alineke doen mee aan de duo-workouts vann Mom in Balance. FOTO: Jolien Surink

(Foto: )

‘Mensen willen zó graag weer sporten’

  Nieuwsflits

We willen naar de sportschool en weer samen trainen op de sportvereniging. We hebben genoeg van online lesjes en in ons eentje proberen fit te blijven. Vanaf woensdag 3 maart is er een versoepeling voor mensen tot 27, maar dat lijkt niet genoeg. De roep om te mogen sporten wordt steeds luider.

Morvenna Goudkade

REGIO – Sportonderneemster Lineke Grapendaal hoorde ‘heftige verhalen’ onder haar deelneemsters. Ze is eigenaresse van Mom in Balance Groene Hart en houdt buiten-workouts voor vrouwen. Sinds kort is ze begonnen met duo-trainingen in circuitvorm. ‘’Mensen vereenzamen door het steeds thuis zitten. Ze missen sociale contacten, worden soms echt moedeloos. Ik kreeg berichtjes: ‘Lineke, het is heel lief dat je online trainingen organiseert, maar ik zit de hele dag al voor een scherm. Ik wil zo graag weer écht komen trainen’.”

Grapendaal merkt dat haar leden dolblij zijn met de live-workouts, al gaat het anders dan anders. Op de trainingslocaties, zoals Park Rijnstroom in Alphen, zijn deelneemsters in duo’s bezig met ‘planken’, squats en hardlopen. “We trainen op afstand, met minder sociaal contact, maar mensen zijn al zo blij en dankbaar. Sporten is niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel belangrijk.” Ze gaat geen groeps-workouts doen met leden onder de 27, zegt ze. “Dan krijg je een tweedeling; dat wil ik niet. Bovendien zijn de meesten bij mij rond de 30.”

In Boskoop reageert voorzitter Patrick Rijnbeek van voetbalvereniging Floreant op de verruiming tot 27 jaar voor vrije training. “Het biedt kansen voor de selectieteams. Daar is veel behoefte aan meer mogelijkheden op de training. Voor oudere selectiespelers zoeken we een oplossing.”

Rijnbeek is niet alleen met voetbal bezig. De Boskoper is directeur van NL Actief, een branchevereniging voor sportscholen. Afgelopen weekend was er een actie voor heropening, vanuit de Vereniging voor Exclusieve Sportcentra. “Wij waren niet de initiatiefnemer, maar herkennen de urgentie in de branche”, zegt Rijnbeek. “Inmiddels zijn we een mediacampagne gestart ‘We Willen Weer’. Mensen willen zó graag weer sporten. Wij vinden sporten essentieel voor je gezondheid.”

Bij Hazerswoudse Boys wil voorzitter Peter Versteeg zijn voetballers ook graag perspectief bieden. “De tweetallentraining werkt niet voor ons. Wij zouden graag regio-toernooien willen houden, waardoor spelers motivatie krijgen en een doel hebben voor trainingsarbeid”, zegt Versteeg. Zijn collega Martijn van Dalen, voorzitter van v.v. Alphia, kreeg diverse berichtjes van aanvoerders van de selectieteams. “Het ging over de verruiming van de leeftijdsgrens om vrij te mogen trainen. ‘We snakken ernaar’, hoorde ik toen. Het is wel lastig, want elk elftal heeft ook mensen boven de 27. Maar we kunnen hen tijdelijk een functie geven binnen de trainersstaf, zodat ze ook op het veld mogen staan. We zoeken naar oplossingen, maar eigenlijk vind ik die leeftijdgrens een belachelijk iets.”

NL Actief start mediacampagne sportscholen: ‘Wij Willen Weer’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden