<p>Nicole en Robbie van Esch zijn eind december een gezinshuis begonnen voor autistische jongeren. Foto: Nicole van Esch&nbsp;</p>

Nicole en Robbie van Esch zijn eind december een gezinshuis begonnen voor autistische jongeren. Foto: Nicole van Esch 

(Foto: Nicole van Esch)

Nicole helpt autistische jongeren

  Nieuwsflits

De Alphense Nicole van Esch (44) is eind december met veel passie begonnen met Zorghuis van Esch. Kinderen en jongeren met autisme kunnen daar terecht voor dagbesteding, individuele begeleiding en paardencoaching. Nicole en haar man Robbie hebben vier eigen kinderen, van wie drie met autisme. Ze kent dus hun moeilijkheden in de maatschappij, maar roemt ook sommige eigenschappen. “Mensen met autisme zijn vaak grappig.”

Bart van der Spek

Alphen aan den Rijn- “Ik heb veel werkervaring in de maatschappelijke zorg. Zo ben ik onder meer werkzaam geweest als maatschappelijk werkster bij een welzijnsorganisatie in Den Haag”, vertelt Nicole, wier wortels in Duitsland liggen. “Als je met mensen werkt, is nooit een dag hetzelfde en dat vind ik het leukst dat er is. Ik heb ook ervaring als manager in de kinder- en jeugd psychiatrie, volwassenen psychiatrie en ik heb in de verstandelijke gehandicaptenzorg gewerkt. Ik doe dit werk al jaren met veel passie en inzet. Tegelijkertijd hebben mijn man en ik kinderen met autisme. Door alle strubbelingen, geen onderwijs en overal buiten de boot vallen, hebben mijn man en ik besloten om andere ouders te ondersteunen en kinderen een thuis te geven die dat nergens anders kunnen vinden. Voor ons is het werk geen methodiek: we leven 24/7 met autisme.”

Wat ervaren mensen die autisme hebben anders dan andere mensen? Nicole kan het zo uitleggen. “Ze verwerken prikkels anders, bijvoorbeeld reuk, geluid, maar ook zicht. Nu wij elkaar spreken, horen wij ook geluiden, zoals een auto die voorbij rijdt. Wij schakelen dat geluid uit en kunnen met elkaar praten. Mensen met autisme kunnen dat niet: ze raken overprikkeld. Soms krijgen ze dan een meltdown.” Volgens de coach hebben sommige autisten wel humor. “Ze nemen vaak dingen letterlijk. Ik vroeg of een jongere een handtekening kan zetten. Hij had toen een tekening van een hand gemaakt. Verder was er eens iemand boos en degene had zijn schoenen in het water gegooid. Toen zijn vader aan het einde van de dag aan hem vroeg wat hij van mij had geleerd, vertelde hij dat hij nu weet dat schoenen drijven.”

Momenteel hebben Nicole en haar team twee jongeren onder hun hoede. Ze merkt dat de coronacrisis ook onder hen zijn tol begint te eisen. “In het begin hadden ze er geen last van. Ze hadden geen school en school is vaak lastig vanwege de prikkels. Nu missen ze wel de sociale contacten. Ook het regelmatig veranderen van de coronamaatregelen is voor hen lastig om mee om te gaan. Ze hebben structuur nodig.”

Nicole en Robbie hebben op dit moment nog hun gezinshuis aan de Paddestoelweg 142. Dat gaat veranderen: het echtpaar heeft een boerderij gekocht waar ze nog meer kinderen een thuis kunnen geven die door hun autisme niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Hiervoor is een vriendin een actie begonnen. Wie het initiatief wil steunen, kan een donatie doen via https://www.gofundme.com/f/help-zorghuis-van-esch-verhuizen .

“Hij vertelde dat schoenen kunnen drijven”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden