<p>Marlon van Tillo: &quot;Het leukst aan bridgen is dat je niet per se goede kaarten hoeft te hebben om te winnen.&quot; Foto: Margot Donkervoort</p>

Marlon van Tillo: "Het leukst aan bridgen is dat je niet per se goede kaarten hoeft te hebben om te winnen." Foto: Margot Donkervoort

(Foto: Margot Donkervoort)

Alphenaar Marlon bezeten van bridge

  Nieuwsflits

Hij is een van de jongste Nederlandse topbridgers. Alphenaar Marlon van Tillo (25) en zijn bridgepartner Hans Metselaar mogen zich het een na beste bridgekoppel van Nederland noemen. Ze verloren zaterdag helaas de finale van de Nederlandse competitie bridge die door corona online plaatshad. De jonge bridger speelt de sport al vanaf zijn negende. “Door mijn kennis, tools en handigheid heb ik een streepje voor.”

Bart van der Spek

Alphen- Noem bridgen beslist geen spel. Het is een denksport. En Marlon is er ontzettend goed in. Slechts één koppel wist hem en zijn maat een voet dwars te zetten. Behalve zijn zilveren plak heeft hij nog iets anders bereikt. Hij is tevens de jongste bridgedocent van Nederland. Zijn geheim? “Ik weet meestal vrij snel welke kaarten mijn tegenstanders hebben. Ook bridge ik elke dag, zeven dagen per week. Je mag weten dat ik heel hard heb getraind voor de competitie,” vertelt hij enthousiast. “Het leukst aan bridgen is dat je niet per se goede kaarten hoeft te hebben om te winnen. Het gaat erom wat je met je kaarten doet. Ook zit er in tegenstelling tot poker nauwelijks een gokelement in. Het is kansrekening en je laat zien hoe slim je bent. Ik ben heel competitief en krijg er veel energie van.”

Aan bridge kleeft een wat stoffig imago. Onterecht, vindt hij. “Het klopt inderdaad dat op de lagere niveaus veel ouderen de sport spelen. Onder mijn cursisten bevinden zich ook meer oudere mensen. Op hogere niveaus is dat niet zo. Ik denk dat de verhouding tussen ouderen en jongeren daar 50-50 is. Sterker: in de top zijn er juist veel jonge mensen. De bridgeavonden zijn altijd supergezellig: je kent elkaar persoonlijk.”

Volgens Marlon is het mogelijk om als topbridger je boterham te verdienen. Hijzelf heeft nog wel een baan naast zijn sportieve carrière. “Er zijn topspelers die zich vooral door Amerikaanse bedrijven laten sponsoren. Ik heb zelf gekozen om ook een baan te hebben. Soms heb ik er spijt van, omdat ik misschien nog hoger was gekomen. Ik moest echter mijn opleidingen betalen. Eerst was ik monteur en nu werk ik gemakkelijk gezegd als verkoper en in de technische dienst.”

Hoe werkt bridge in een notendop?

In wedstrijdbridge is bewust gestreefd naar het zo veel mogelijk uitschakelen van de factor geluk als uitkomstbepalend. De sport vereist concentratie, geheugen, logisch denken en goede samenwerking tussen partners. Bridge wordt gespeeld door vier personen met 52 kaarten. Die worden een voor een gedeeld totdat iedere speler 13 kaarten heeft. Deelnemers krijgen de naam van een windrichting: Noord, Oost, Zuid, West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een paar, zij spelen tegen Oost en West.

“De bridgeavonden zijn altijd supergezellig”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden