<p>Mevrouw Van der Born-van Woudenberg heeft zaterdag 27 februari maar liefst 100 kaarsjes mogen uitblazen. Foto: Tamara van Doesburg &nbsp;&nbsp;</p>

Mevrouw Van der Born-van Woudenberg heeft zaterdag 27 februari maar liefst 100 kaarsjes mogen uitblazen. Foto: Tamara van Doesburg   

(Foto: Tamara van Doesburg )

Mevrouw Van der Born is 100 jaar!

  Nieuwsflits

Mevrouw Van der Born-van Woudenberg heeft zaterdag 27 februari maar liefst 100 kaarsjes mogen uitblazen. Samen met haar zoon en het verzorgend en verplegend personeel van de Alphense locatie ActiVite Rijnzate vierde ze – ondanks alle coronabeperkingen – toch een feestje.

Van de redactie

Alphen- Mevrouw Van der Born is de nuchterheid zelve: “Ik merk er niks van dat ik 100 jaar ben geworden: het gaat vanzelf.” Ook de wereld voor de bewoners van verpleeghuizen is door corona veranderd. Ze mag één bezoeker per dag ontvangen, ook op haar verjaardag. “Onze familie staat bekend om de grote feesten en partijen. Een normale verjaardag leek soms wel een bruiloftsfeest, zo groots. Maar ja, nu is het wel anders.” Gelukkig ging het personeel van Rijnzate niet zomaar voorbij aan dit heuglijke feit. In haar kamer hingen feestelijke vlaggetjes en versieringen en er zijn petitfourtjes geregeld voor alle bewoners. Mevrouw Van der Born: “Ik heb een goede band met de verplegers en verzorgers: het zijn net vriendinnen. Je maakt toch iedere dag een praatje.”

Recht voor haar raap

Haar zoon komt elke middag langs. Hij was nu vanwege de coronamaatregelen de enige bezoeker op haar verjaardagspartij. “Hij kan ook niet wachten op de tijd dat we weer meer mogen doen, als een groot gedeelte van Nederland is gevaccineerd. Dan kan ik weer gezellig samen met hem op pad, ergens buiten een kopje koffie drinken. Dat breekt de dag. Omdat ik slechtziend ben, kan ik mezelf ook niet meer vermaken met breien of borduren.” Op de vraag of ze nog levenswijsheden te delen heeft, moet ze het antwoord schuldig blijven. Zoon Bertus: “Dat is ook niks voor mijn moeder. Ze is nuchter, recht voor zijn raap. Mijn moeder heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en heeft zeven kinderen grootgebracht in tijden dat je de was nog door de wringer moest halen. Ze is een harde werker, geen poespas.” Mevrouw nam namens ActiVite een grote bos bloemen in ontvangst en geniet van haar petitfourtje met ‘100’ erop. “Zo is het toch nog feestelijk.”

Hoeveel Alphenaren ouder dan 100 jaar zijn er?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek woonden er op 1 januari 2020 2006 vrouwen en 392 mannen van 100 jaar of ouder in Nederland. In de gemeente Alphen aan den Rijn ging het relatief gezien om 3,76 mensen per 1000 inwoners. Op 1 januari 2020 telde de gemeente Alphen aan den Rijn 111.897 inwoners. Een rekensom leert dat er toen dus ongeveer 420 Alphenaren boven de 100 jaar waren. Het aantal honderdplussers in de gemeente Alphen aan den Rijn op 1 januari 2021 is nog onbekend.

“Je maakt elke dag een praatje”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden