<p>De mogelijkheden voor vaccinatie in de regio worden uitgebreid, helaas blijft het aantal vaccins nog achter. Videostill GGD locatie Gouda. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

De mogelijkheden voor vaccinatie in de regio worden uitgebreid, helaas blijft het aantal vaccins nog achter. Videostill GGD locatie Gouda. FOTO: Morvenna Goudkade

(Foto: )

Vaccineren, maar met vertraging

  Nieuwsflits

Het vaccineren in de regio komt op stoom, maar helemaal soepel loopt het nog niet. Reden: er zijn nog steeds te weinig vaccins beschikbaar. Op 15 februari opende de GGD-locatie in Gouda en op 1 maart gaat ook in Alphen een GGD priklocatie open. Net als Gouda zal ook Alphen voorlopig niet op volledige capaciteit kunnen draaien.

Morvenna Goudkade

REGIO - Dat de locatie in Alphen, op tenniscomplex Nieuwe Sloot, gaat starten, is goed nieuws, al is het dus niet op volle kracht. Woordvoerster Carin Boon van GGD Hollands Midden bevestigt de beperkingen. ,,In Gouda zitten we in Dick van Dijk Hal bij het Groenhovenbad, daar zouden we 1500 mensen per dag kunnen prikken, in de praktijk doen we er nu 350. We werken daar met 4 van de 10 prikstraten. In Alphen komen 12 prikstraten, maar zullen we ook met 4 moeten starten.”

De toelevering van vaccins valt buiten de invloed van de GGD, zegt Boon. ,,Wij zijn een van de uitvoerende partijen; wij verdelen niet de vaccins. Dat doet het RIVM. Er is momenteel gewoon te weinig.”

Bij de GGD werkt men met leeftijdsgroepen. “We zijn begonnen met de 90-plussers, daarna de 85-plussers en nu de 80-plussers. Die krijgen allemaal het vaccin Pfizer, omdat dit voor de oudste doelgroepen het meest geschikt is. Op onze locatie in Leiden, het oude Holiday Inn, prikken we ook met AstraZeneca, daarmee vaccineren we zorgprofessionals.”

Intussen wachten huisartsen in de regio met smart op bericht wanneer zij mogen beginnen met vaccineren. In delen van Nederland zijn huisartsen begonnen, maar nog niet in het Groene Hart. De huisartsen krijgen het vaccin AstraZeneca, om een deel van hun patiënten in de leeftijdsgroep 60-64 te vaccineren. Het gaat daarbij om mensen met een kwetsbare gezondheid.

,,Wij zitten te wachten tot we kunnen bestellen, wanneer we aan de beurt zijn weten we niet”, meldt een praktijkwoordvoerster van Medisch Centrum Parklaan in Boskoop. Het hangt af van voldoende vaccins, laat ze weten. “Er moeten genoeg vaccins zijn om alle mensen in onze praktijk die in aanmerking komen te kunnen vaccineren.” Ook in Alphen wachten huisartsen op bericht. Bij HOED-praktijk Lupine hoopt men dat dit zo snel mogelijk gaat gebeuren. “Wij krijgen heel veel vragen en telefoontjes van patiënten, die graag geprikt willen worden. Maar we kunnen nog geen afspraken maken. Als het zover is, krijgen de mensen een schriftelijke uitnodiging.”

Na Leiden en Gouda nu ook een priklocatie in Alphen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden