Martijn houdt van truffels en honden


<p>Martijn zoekt ook in Spanje naar truffels, zoals in Ronda (ten noordwesten van Marbella).</p>

Martijn zoekt ook in Spanje naar truffels, zoals in Ronda (ten noordwesten van Marbella).

(Foto: Martijn Burgers)

Martijn houdt van truffels en honden

  Nieuwsflits

Nieuwvener Martijn Burgers (43) heeft vier maanden geleden een bijzonder bedrijf opgericht: truffelhond.nl. Mensen kunnen bij hem hun hond laten trainen, zodat de viervoeters truffels kunnen vinden. Omdat we in deze tijd veel naar natuurgebieden gaan, boert Martijn naar eigen zeggen goed. “Ook na de coronatijd blijf ik me met truffels bezighouden.”

Bart van der Spek

Nieuwveen- Twee jaar geleden plantte Martijn de zaden van zijn onderneming. Zijn hond moest een knieoperatie ondergaan en zich rustig houden. Hij kwam daardoor op het idee het reukvermogen van zijn dier te trainen. “De man bij wie ik terecht kwam, trainde de reuk van honden binnen, terwijl de mijne van de buitenlucht houdt. Buiten is het alleen ingewikkelder qua reuk omdat er meer afleidingen zijn”, vertelt hij. “Omdat ik van origine kok ben, kreeg ik het idee om mijn hond truffels te laten zoeken. Ik ging naar Italië, maar stuitte op weerstand. Mensen verdienen daar hun brood mee, dus stonden niet te springen me te helpen. Sterker: de truffelhunters daar vergiftigen zelfs elkaars honden. Dat komt doordat een kilogram witte truffel 4000 euro kost. Dat heeft me niet weerhouden door te zetten. Iedere hond kan namelijk truffels leren zoeken.”

Door de strenge lockdown is het proces naar zijn eigen onderneming versneld. Martijn is bewust freelancer. “Ik doe nu wat ik altijd wilde en neem mijn vorige werkervaring mee. Ik heb bijvoorbeeld twee jaar een eigen restaurant gehad. Ik heb elk sterrenrestaurant in Nederland gezien en leg gemakkelijk contact. Ik kan mijn truffels aan hen leveren. Wanneer de pandemie voorbij is, wil ik twee dagen per week in keuken staan als kok en de rest van de tijd bezig zijn met Truffelhond. Die combinatie vind ik leuk.”

Veel mensen weten de ondernemer al te vinden. “Het zijn mensen met drukke banen die nu meer wandelen. Ze zetten echt een knop om.”

Hij heeft al een nobel idee voor de toekomst. “Ik ken een Australiër die zwerfhondjes van de straat haalt en hen truffels leert vinden. Ik wil naar dierenasielen hier in Nederland en hondjes trainen. Wie weet vinden ze dan sneller een baasje.”

Ondernemen in lockdown

Sinds twee maanden is er de serie ondernemen in lockdown in het Alphens Nieuwsblad. Die zijn we begonnen om ondernemers uit Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braasem te steunen. In een verhaal staat de ondernemer en een onderneming centraal en hoe je als ondernemer toch kansen ziet in deze tijd. Opgeven kan via redactie.anb@dpgmedia.nl. Lever -vanwege corona- graag zelf een liggende (horizontale) foto in hoge resoluties van jezelf aan in je onderneming.

“Ik wil naar dierasielen en daar hondjes trainen”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden