‘We willen de hele tuinbouw laten zien’


<p>De Floriade Expo 2022 kan je straks bekijken vanuit de gondels van een kabelbaan. FOTO: artist&#39;s impression Floriade</p>

De Floriade Expo 2022 kan je straks bekijken vanuit de gondels van een kabelbaan. FOTO: artist's impression Floriade

‘We willen de hele tuinbouw laten zien’

  Nieuwsflits

Zweven in een kabelbaan boven een landschap vol groen en kleur. Een enorm park vol planten en bloemen, kassen, paviljoens en waterpartijen. Nu nog moeilijk voor te stellen, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan de Floriade Expo 2022 in Almere. En wie mee wil doen, kan zich nu aanmelden.

Morvenna Goudkade

REGIO – Het lijkt een mooi sprookje, maar het wordt werkelijkheid. Op 14 april volgend jaar opent de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Op een terrein van 60 hectare worden gedurende een half jaar twee miljoen bezoekers verwacht. Aan de internationale Expo doen veertig landen mee.

De Floriade heeft om de tien jaar plaats. De prestigieuze expositie heeft als thema ‘Growing green cities’ en belooft ‘van alles wat het leven groener en duurzamer maakt’. Daarbij kun je de Floriade niet alleen als bezoeker beleven, maar ook als deelnemer. De werving is in volle gang.

In Boskoop is Helma van der Louw net begonnen met het uitnodigen van boomteeltbedrijven. De Greenport Regio Boskoop, het grootste aaneengesloten sierteeltgebied ter wereld, wil zich graag presenteren op de mega-tentoonstelling. “Ik nodig kwekers uit om mee te doen aan een collectieve inzending”, vertelt Van der Louw, die hoopt op een mooie ‘From Boskoop’ presentatie.

Niet alleen uit de sierteelt worden inzendingen verwacht, ook de glastuinbouw, bollenteelt, tulpenteelt en de groente- en fruitteelt zullen bijdragen aan de wereldtentoonstelling. “We willen de hele tuinbouw laten zien”, zegt Jan Mauritz, projectmanager inzendingen bij de Floriade. De tuinbouw is enorm veelzijdig, vindt Mauritz, die wel even wil ingaan op de regio van deze krant. “Van de boomkwekers in Boskoop, tot de glastuinbouw en orchideeënkwekers in Ter Aar en de tulpenbroeiers in Roelofarendsveen.” Op het enorme Floriadepark zal alles optimaal worden tentoongesteld, belooft hij. “In de volle grond voor de sierteelt en groenteteelt en in een kascomplex voor de tuinbouw.” Mauritz hoopt op veel belangstelling. “Brancheorganisaties informeren momenteel hun leden. Deelnemen kan collectief of individueel. Iedereen die interesse heeft, kan contact met mij opnemen.”

Jan de Vries, directeur bij het Boskoopse boomteeltbedrijf Boot & Dart, gaat meedoen, laat hij weten. De Vries is goed op de hoogte, want hij is lid van de Raad van Commissarissen van de Floriade. Ook andere Boskoopse ondernemers zijn al betrokken bij de Expo. Zo heeft Alex Schoemaker, van Living Creations, tienduizend hortensia’s ingezonden voor de aankleding van park en boulevard.

Terug naar de kabelbaan, over een afstand van 850 meter verbindt die het zuidelijke en het noordelijke deel van het Floriade-park. Vanuit de gondels kijk je straks uit over een groene oase, vol planten en bloemen. Helma van der Louw en Jan Mauritz hopen dat daar ook de nodige bijdragen uit de regio te zien zullen zijn.

Info: www.floriade.com

Van sierteelt, bollenteelt, tulpenteelt tot groente en fruit

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden