Geschiedenis van Alphen ontdekken


<p>De app werd in september gelanceerd, maar juist in deze tijd kun je Alphen goed ontdekken. Foto: Eva IJsveld</p>

De app werd in september gelanceerd, maar juist in deze tijd kun je Alphen goed ontdekken. Foto: Eva IJsveld

Geschiedenis van Alphen ontdekken

  Nieuwsflits

Een mooie wandeling maken en je eigen stad en omgeving beter leren kennen. Het kan door een app te downloaden. Via de beleefroutes van de ‘Heerlijkheid van Alfen’ maak je een reis door onzichtbare geschiedenis van Alphen. “Alphenaren weten vrij weinig van de eigen geschiedenis”, vertelt mede-initiatiefnemer Eva IJsveld (49).

Bart van der Spek

Alphen- Dat er Romeinen waren in Alphen weten we wel, maar kent u ook het Kasteel ‘het hof van Alphen’, de heerlijkheden ofwel buitenplaatsen langs de Rijn, ‘de slag om Alphen’ en waarom Alfen met een f wordt geschreven? Alphen aan den Rijn heeft een rijke geschiedenis, maar helaas is daar in het straatbeeld weinig van terug te vinden. “Met de BeleefRoute ‘de Heerlijkheid van Alfen’ word je tijdens een wandeling gewezen op historische plekken en weetjes, waardoor je weer verrast kunt zijn door je eigen alledaagse Alphense omgeving. Door corona is het de kans om die beter te leren kennen”, vertelt Eva.

In de app wordt een wandelroute weergegeven en op verschillende punten op de route vindt u afbeeldingen, filmpjes en informatie over de geschiedenis van die plekken. Er is een route voor kinderen en een route voor volwassenen. Eva zelf noemt geschiedenis en archeologie “helemaal haar wereld”. “Ik ben thuis in de textielgeschiedenis.”

Aansluitend bij deze Beleefroute is er een lesprogramma ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs. In een erfgoedles leren de kinderen over archeologie en over de geschiedenis van Alphen aan den Rijn. De scholieren gaan op een creatieve manier verder met de thema’s uit de geschiedenis. Dit doen ze in een aantal creatieve erfgoedlessen zoals muziek, theater, 19de-eeuws kostuum, Toverlantaarnverhalen of schilderen van de Tuinen der Heerlijkheid. “Zodra het weer mogelijk is om in de scholen les te geven gaan de lessen van ‘de Heerlijkheid van Alfen’ op de Samen op Weg school in Alphen aan den Rijn van start en maken we er iets moois van. We hopen deze lessen in de toekomst op meerdere scholen hier aan te kunnen bieden.”

Hoe werkt het downloaden van de app?                                                                                                

De gratis BeleefRoutes App is te downloaden via App Store of Google play. Download vervolgens de route ‘de Heerlijkheid van Alfen’, deze route is circa zes kilometer voor iedereen tussen 7-107. De route ‘Tijdreis door Alfen’ is speciaal voor kinderen, en schoolklassen, deze route is ongeveer twee kilometer. deze wandeling is met een quiz en puntentelling. De gemeente en de provincie Zuid-Holland hebben de Heerlijkheid van Alfen’ helpen realiseren.

“Verrast zijn door alledaagse Alphense omgeving”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden