Iris keek de dood 2 keer in de ogen


<p>Iris overwon twee maal anorexia en helpt nu andere vrouwen. Foto: aangeleverd door Iris Vink</p>

Iris overwon twee maal anorexia en helpt nu andere vrouwen. Foto: aangeleverd door Iris Vink

Iris keek de dood 2 keer in de ogen

  Nieuwsflits

De Alphense Iris Vink (22) is een studente die al heel wat meegemaakt heeft in haar leven. Ze keek de dood twee keer in de ogen vanwege anorexia, maar overwon de ziekte. Ze helpt nu vrouwen die met problemen worstelen.

Van de redactie

Alphen aan den Rijn- “Toen ik de laatste keer bijna dood ging moest ik erg ver zoeken naar de motivatie om weer beter te worden”, vertelt Iris. “Het was zwaar en ik had veel vrienden en mensen verloren. Ik wil absoluut niet zielig doen, want het gaf mij juist kracht. Ik wilde namelijk niet meer in die situatie zitten en weer dingen doen waar ik blij van werd.”

Toen ze voor de tweede keer aan de ziekte leed, was ze er klaar mee. “In de kliniek werd ik alleen maar zieker. Daarom besloot ik het anders aan te pakken en het zelf te doen. Zelf ben ik namelijk vaak de projectleider bij projecten op school. Ik begon mijn herstel dan ook als een soort project te zien met wekelijkse vergaderingen, reflecties en doelen. Voor dit project deed ik eerst onderzoek naar Anorexia Nervosa. Dit was vooral gericht op de biologische en rationele kant van de ziekte. Vanuit daar maakte ik het plan.” Iris herstelde door haar project en helpt ze nu andere vrouwen. “Ik vind het belangrijk om vrouwen te laten weten dat hun waarde niks met hun uiterlijk te maken heeft en dat ze goed zijn zoals ze zijn. Op sociale media zie je namelijk alleen de hoogtepunten van mensen hun leven en daardoor is niks wat het lijkt.”

Ze krijgt veel hulpvraag via haar Instagram en biedt graag de helpende hand. “Ik vind het belangrijk om te helpen. Je weet niet of je er misschien een leven mee redt of iemand motiveert. Ook vrouwen en mannen zonder eetstoornis hebben vaak last van hun zelfbeeld waardoor ze ongelukkig zijn.”
Behalve het werken aan het zelfbeeld informeert Iris ook over haar vakgebied. Ze vertelt hierover: “Ik vind het ook belangrijk om te laten zien dat er meer is dan je lichaam en dat ik niet alleen een meisje ben dat anorexia heeft gehad. Ik ben ook een persoon met hobby’s en interesses. Ontwerpen, sporten, muziek, fotograferen, kunst en psychologie is naast mensen helpen ook iets wat mij drijft en helpt. Zoals ik al zei, wil ik vrouwen (en mannen) laten weten dat ze meer zijn dan hun uiterlijke vertoning en dat het gaat om het feit dat zij lekker in hun vel zitten en doen waar ze blij van worden. Als je iets wilt, dan kun je het. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het zal het wel waard zijn.” Ze geeft toe dat ze het ook nog moeilijk heeft. “Soms heb ik zelf ook nog last van mijn zelfbeeld dit is menselijk, maar dan ga ik na wat ik heb geleerd en pas ik dat toe. Af en toe krijg ik ook wel vervelend commentaar. Dit komt voornamelijk van jongens waarmee ik niet wil afspreken. Laatst wenste iemand mij bijvoorbeeld weer anorexia toe en hoopte hij dat niemand meer naar mij omkeek. Dat doet me vrij weinig meer. Ik krijg misschien alleen meer medelijden met die jongen dat hij zo onzeker is dat hij dat moet zeggen.”

“Je waarde heeft niets met je uiterlijk te maken”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden