'Vanaf vrijdag verpleeghuispersoneel'


<p>GGD-persvrouw Carin Boon (31) volgt de vaccinatie-ontwikkelingen op de voet. FOTO: GGD Hollands Midden</p>

GGD-persvrouw Carin Boon (31) volgt de vaccinatie-ontwikkelingen op de voet. FOTO: GGD Hollands Midden

'Vanaf vrijdag verpleeghuispersoneel'

  Nieuwsflits

Het vaccineren tegen corona is begonnen, ook in de regio. Sinds woensdag 6 januari wordt gevaccineerd in de ziekenhuizen, bij medewerkers in de acute zorg. GGD-woordvoerster Carin Boon (31) vertelt hoe het verder gaat.

Morvenna Goudkade

REGIO – In het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda kreeg verpleegkundige Anne Schipper als eerste in de regio het vaccin toegediend. Ook in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp werd gevaccineerd. In het Alrijne in Alphen niet, omdat daar uitsluitend dagopnames plaatshebben en acute patiënten, zoals met corona, in Leiderdorp worden opgenomen.

Wat er verder staat te gebeuren? Dat weet voorlichtster Carin Boon, zelf woonachtig in Gouda. Boon volgt de ontwikkelingen op de voet, als persvrouw van GGD Hollands Midden. “Vanaf vrijdag 15 januari gaan de GGD’s zorgmedewerkers van verpleeghuizen vaccineren”, vertelt Boon. “Dat gebeurt op 25 locaties in Nederland. In onze regio, Hollands Midden, wordt gevaccineerd in congresgebouw ECC Leiden.” De uitnodigingen voor de vaccinaties worden verstuurd door het RIVM, weet Boon. “Niet naar zorgprofessionals persoonlijk, maar naar de zorgkoepels, die vervolgens medewerkers uitnodigen.”

Niet iedereen kan meteen worden gevaccineerd, want de vaccins zijn nu alweer op. “Voor Hollands Midden hebben we 11.000 vaccins ontvangen. Er zijn echter 33.000 zorgprofessionals in onze regio, dus we kunnen maar een derde vaccineren. Daarna moeten we wachten op nieuwe levering.” Nadat er eerst sprake was van een afwachtende houding onder veel zorgmedewerkers, is dat nu heel anders, zegt Boon. “Mensen zien dat het vaccineren goed gaat elders in Europa. En ook is er het Sanna-effect.”

Verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri in Veghel kreeg als eerste in Nederland het Pfizer-vaccin toegediend. Het was een landelijk mediamoment. “Het lijkt het vertrouwen in het vaccineren te hebben verhoogd. Daarna is de bereidheid enorm toegenomen”, legt de woordvoerder uit

Boon hoopt dat snel ook andere vaccins beschikbaar zijn, zodat het vaccinatieproces sneller kan verlopen. Momenteel zijn Pfizer en Moderna goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, maar Moderna is nog niet beschikbaar. Een derde vaccin, AstraZeneca, wacht op goedkeuring door de EMA. “We hopen dat Moderna snel kan worden geleverd”, zegt Boon. “En dat AstraZeneca binnenkort wordt goedgekeurd. Nederland heeft 11,7 miljoen doses hiervan besteld; hopelijk komt er snel groen licht.”

Behalve zorgpersoneel zijn ook anderen bezig met mogelijke vaccinatie, zo merkt de GGD. “We worden momenteel enorm veel gebeld, door mensen met een kwetsbare gezondheid. Ze willen weten wanneer ze worden gevaccineerd. Ook zijn ze vaak bezorgd over het effect van een vaccin. We begrijpen de vragen, maar we roepen mensen op te wachten tot er een uitnodiging is ontvangen. Dan kan, in overleg met de huisarts, concreet worden gekeken naar de gezondheidssituatie.”

“De bereidheid onder zorg-medewerkers is toegenomen”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden