'Champagne, daar moet je van genieten'


<p>Bij wijnhandelaar Dennis van Veen (33) in Alphen worden de champagnes goed verkocht. FOTO: La Bodega 87&nbsp;</p>

Bij wijnhandelaar Dennis van Veen (33) in Alphen worden de champagnes goed verkocht. FOTO: La Bodega 87 

'Champagne, daar moet je van genieten'

  Nieuwsflits

Nu het jaar er bijna op zit, is het topdrukte in de wijnwinkels, slijterijen en drankenhandels. We willen massaal het coronajaar 2020 afsluiten en een hopelijk beter nieuw jaar inluiden. De champagne is daarom niet aan te slepen.

REGIO – Oudejaarsavond is dit jaar anders dan anders: we houden het huiselijk en in kleine kring. Maar we willen wel een goed glas, merkt wijnhandelaar Dennis van Veen (33) uit Alphen. Hij is eigenaar van La Bodega 87, wijnspeciaalzaak en wijnbar. “Ik verkoop momenteel veel champagne en prosecco. Als je het vergelijkt met vorig jaar, zie je dat mensen nu wel wat extra’s willen. Het mag meer kosten, mensen willen zichzelf verwennen. Kopen een mooie champagne of een mooie wijn.”

Hij kan het wel verklaren: “Het is een zwaar jaar geweest. Door de lockdown blijven de mensen thuis, maar maken het nu extra gezellig. Ze halen meer in huis, willen niet tekortkomen.” Van Veen verkoopt volop champagne van Moët & Chandon en Lamotte. “Ik heb ook andere champagnehuizen, zoals het bekende Ruinart, echt voor fijnproevers.” Vooral droge, oftewel ‘brut’ champagne is in trek, vertelt de drankenexpert, maar die moet je niet combineren met oliebollen. “Door de zoetigheid van de oliebol valt de smaak van brut helemaal weg. In combinatie met zoet en vet kan je beter demi-sec champagne drinken.” Soms kan hij mensen overtuigen, maar soms willen mensen toch brut bij de oliebollen. “En dat moeten ze dan ook gewoon doen.”

In Boskoop wil wijnkenner Anton Kleijs (73) ook niet te moeilijk doen. Hij runt wijnwinkel De Marne Wijnen. “Houd het maar bij bubbels met Oudjaar. Prima, gezellig.” Het publiek heeft meer interesse in wijn gekregen, ziet hij. Er zijn 340 champagnehuizen, weet Kleijs. “Bij het grote publiek is Moët & Chandon het bekendst. Maar er zijn ook prachtige onbekende merken, heerlijk om daar mensen over te vertellen.”

In Koudekerk zien ze bij Gall & Gall veel bezoekers. “Hier komen veel jongeren, die kopen Bacardi, om mee te mixen”, vertelt een medewerkster. “En de Licor 43 doet het goed.”

Ook bij Slijterij Bruyntje Beer, met vestigingen in Ter Aar en Alphen, is het druk. “Wat is hot? Bubbels!”, roept medewerkster Saskia van Kort. “Aan het einde van het jaar doen bubbels het altijd goed, maar nu merken we dat mensen kwalitatief meer willen dan andere jaren. Ze kiezen bewuster: goede champagne, goede cava. Mensen willen het thuis feestelijk maken, met mooie drankjes erbij.”

In Roelofarendsveen ziet Thijs Brambach veel belangstelling voor droge mousserende wijn. Hij is eigenaar van wijnhandel Wijn & Thijs. “De kwaliteit gaat omhoog. Ik verkoop mooie crémants en mooie champagnes.”

Welke champagne hij adviseert bij oliebollen? “Geen enkele. Je moet geen champagne drinken bij oliebollen, dat gaat niet goed samen. Oliebollen moet je warm eten, als je ze net hebt gehaald. Champagne moet je apart drinken, daar moet je echt van genieten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden