"Combinatie van chique en een toko"


<p>Wat nou strenge lockdown? Het echtpaar Wayran en Joost van Vliet begint een Indonesisch restaurant. Foto: aangeleverd</p>

Wat nou strenge lockdown? Het echtpaar Wayran en Joost van Vliet begint een Indonesisch restaurant. Foto: aangeleverd

"Combinatie van chique en een toko"

  Nieuwsflits

Je moet het maar durven: een restaurant beginnen tijdens de strenge lockdown. Het echtpaar Joost (53) en Wayan (38) van Vliet doet het. Vanaf 1 januari kunnen Alphenaren Indonesisch eten afhalen en bestellen bij eetcafé Nusa, dat aan de Oude Rijn ligt. “Wij steken traditionele Indonesische gerechten in een modern jasje.”

Bart van der Spek

Alphen aan den Rijn- “We hebben een restaurant in Gouda en uitbreidingsplannen. De mooie locatie lijkt ons een schot in de roos: we konden de kans niet laten liggen om in Alphen een restaurant te beginnen”, vertelt de trotse Joost. “Ons restaurant ligt aan de Oude Rijn, naast de Swaenswijkbrug waar vroeger Il Delicato was gevestigd. Met een groot, prachtig teakhouten terras aan het water als de zon gaat schijnen. Uiteraard hopen we dat de landelijke maatregelen zo snel mogelijk worden versoepeld, zodat we heel Alphen aan den Rijn kunnen laten zien wat voor mooie zaak we hebben. De reden dat we in deze tijd zijn begonnen is dat we het volste vertrouwen hebben dat het restaurant een echte aanvulling is voor de horeca.”

Wayan, zelf Indonesische, gaat een aantal dagen per week zelf in de keuken staan in Alphen. Ze kookt volgens traditionele recepten, met verse producten en vooral zonder smaakversterkers. Je kunt een rijsttafel voor minimaal twee personen bestellen van vijf, zeven of negen gerechten, met in totaal zestien keuzes. Ook is er een mini-rijsttafel (Nasi Campur). Een aantal gerechten is vegetarisch: dat staat aangeven op de kaart.

Musa, Balinees voor eiland, moet een restaurant worden waar zowel chique heren in pak kunnen genieten, als het voetbalteam dat zin heeft in een rijstafel met een biertje erbij. “Wij willen laagdrempelig zijn: een restaurant met een ongedwongen sfeer. Dit doen we door de traditionele gerechten in een modern jasje te steken.”

Wat Indonesisch eten mooi maakt? Joost: “Dat heeft met de oorsprong te maken. Het is gemaakt in een tijd dat er geen ijskasten waren, terwijl het in Indonesië warm en vochtig is. Als je een kip slacht en niets doet, is hij binnen een half uur bedorven. Om het eten toch te bewaren, werd het langzaam gegaard met kruiden. Door die kruiden bleef het langer goed.”

Joost is met recht een horecaman. Hij studeerde aan de hotelschool en naast zijn zaak in Gouda, heeft hij ervaring in het buitenland. “Ik heb 18 jaar op Bali gewoond. Daar exporteerde ik restaurantspullen.” Ambities heeft hij ook. “Wij gaan eerst eten bezorgen in Alphen aan den Rijn zelf en een aantal maanden kijken hoe dat gaat. Maar het is zeker de intentie om ons te richten op de omliggende gebieden. Je moet dan denken aan Nieuwkoop en Boskoop.”

Wie het Indonesische eten wil proeven, kan een kijkje nemen op de website. Het adres is Swaenswijkplaats 29.

www.nusa.nl

“Wij willen laagdrempelig zijn”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden