<p>Els Klok leest een aflevering van het vervolgverhaal voor. Foto: aangeleverd</p>

Els Klok leest een aflevering van het vervolgverhaal voor. Foto: aangeleverd

Lichtkring biedt online kerstverhaal

  Nieuwsflits

“Vanaf zondag 6 december staat op de website van de Lichtkring dagelijks een aflevering van het eigen kerstverhaal”, vertelt dominee Els Klok. De predikant van de Lichtkring heeft het kerstverhaal, met de titel ‘De kribbige professor en het kerstmysterie’, zelf geschreven. “Mijn ervaring in het onderwijs komt me goed van pas.”

Rijk Huisman

ALPHEN - “Het verhaal richt zich in eerste instantie op nieuwsgierige kinderen van 9 tot 13 jaar, maar het is ook geschikt voor volwassenen. Iedereen haalt eruit wat hem aanspreekt. De tekst kent ook momenten van bezinning.” Door de coronamaatregelen kunnen de gebruikelijke activiteiten rondom kerst, een feest dat veel mensen aanspreekt, niet doorgaan. “Denk bijvoorbeeld aan de kerstwandeling van het centrum van Alphen naar het Archeon, de levende adventskalender en de veel bezochte kerstnachtdiensten.” Het online kerstverhaal is een verrassend alternatief. “Voor zover ik weet is het uniek in Nederland.”

In een filmpje van vijf à zes minuten lezen bekende en minder bekende Alphenaren iedere dag een hoofdstuk van het kerstverhaal voor. “Burgemeester Liesbeth Spies neemt de eerste aflevering voor haar rekening en het is nog even een verrassing wie er daarna aan bod komen. Zeker is wel dat de kijker de nodige mensen zal herkennen.” Het filmpje staat op de website van de Lichtkring, www.pkn-lichtkring.nl, en Esmeralda Neven voorziet het verhaal van prachtige illustraties. Bij elke aflevering komt ook de uitnodiging om mee te doen aan activiteiten die gekoppeld zijn aan de betreffende dag. “Het kan bij voorbeeld gaan om thuis koekjes te bakken, samen een puzzel oplossen, of een speurtocht.”

Klok ligt alvast een tipje van de sluier op van haar kerstverhaal:

Het verhaal gaat over Maartje en David die in de kerstvakantie gaan logeren bij hun oom Luuk, die professor is. Hij heeft een stukje eeuwenoud hout opgestuurd gekregen. Is dit hout misschien van de kribbe van Jezus? De professor heeft weinig tijd om zich hierin te verdiepen, daarom gaan de kinderen zelf op onderzoek uit. Maar wil iemand inbreken en het stuk hout stelen, of verbeelden de kinderen zich dat slechts?

Vorig jaar stond op veel adressen in Kerk en Zanen de deur open voor de Levende Adventskalender, die dit jaar niet door kan gaan. In plaats hiervan is 8 tot 29 december op dinsdag- en donderdagmorgen de Lichtkring van 10.00 tot 12.00 uur open. Wie dat wil kan een kerstster (zelfgemaakt of beschikbaar in de kerk) ophangen in de kerstboom. Ook is er een expositie van tekeningen van Irene Voogd. In de Stiltenis kan een kaarsje worden aangestoken. Op zaterdag 12 en 19 december a.s. spelen muzikanten van de Lichtkring van 15.00 tot 17.00 uur luistermuziek voor maximaal 30 belangstellenden. Inwoners van de wijk wordt gevraagd om een (verlichte) kerststal in het raamkozijn te plaatsen. Els Klok kijkt vooruit: “Ook al is het anders dan anders, het kerstfeest gaat door. Heel Alphen, en ver erbuiten, kan meedoen!”

Liesbeth Spies neemt de eerste aflevering voor haar rekening

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden