‘Een lekkere herberg, dat is het'


<p>Niels en Laura Aben keerden terug uit Frankrijk en openden Stadsherberg Alphen: &quot;Bij ons geen gouden bestek.&quot;</p>

Niels en Laura Aben keerden terug uit Frankrijk en openden Stadsherberg Alphen: "Bij ons geen gouden bestek."

(Foto: Esmeralda Wybrands)

‘Een lekkere herberg, dat is het'

  Nieuwsflits

Een rijke geur van lavendel, koffie, bloesem en vanille vult de vertrekken van Stadsherberg Alphen. Eigenaren Laura en Niels Aben (47 en 51) hebben er plezier in om het hun gasten naar de zin te maken. “Met onze herberg willen we een warme, huiselijke plek bieden met lekker eten in een mooie omgeving.” In oktober opende het horecapaar het ‘boutique-hotel’ in de Raadhuisstraat.

Esmeralda Wybrands

Alphen aan den Rijn - Een boutique-hotel? “Ja, dat is zoiets als een klein, persoonlijk hotel, met veel aandacht voor details en mensen,” verklaren Laura en Niels Aben de term die zij ook wel voor de Stadsherberg gebruiken. “Anders dan bij een ketenhotel, is bij ons elke kamer anders ingericht. Huiselijke sfeer en laagdrempeligheid vinden we belangrijk. Verwacht bij ons geen gouden bestek of knikkende obers, maar een fijn hotel en restaurant, met goed, eenvoudig eten.”

Even terug naar het begin. Hoe kwam het stel op het idee om de herberg te starten? “We zijn twee jaar geleden teruggekomen uit Frankrijk. Daar hadden we een camping, chaletpark en later een domeintje met vakantiehuizen, restaurant en winkel. Eigenlijk waren we niet van plan weg te gaan, maar iemand wilde het graag kopen. Na twintig jaar keerden we toen terug naar Nederland.”

De wereld heeft dan nog nooit gehoord van corona en als het stel de oude winkel van Baks Beeld & Geluid aan de Raadhuisstraat kan exploiteren als stadsherberg, is het enthousiast. “Er was nog geen hotel in het centrum, en sowieso waren er te weinig hotelbedden in Alphen.” Een verbouwing van een jaar volgt waarbij Laura en Niels het pand volledig opknappen en zelf inrichten. Elf grote kamers op drie verdiepingen, met 24 bedden zijn het resultaat. Daarnaast maken ze een restaurantgedeelte. Iedereen kan hier terecht voor een ontbijt, lunch of een dagelijks wisselende ‘plat du jour’, bereid door verschillende koks.

Direct vanuit de verbouwing rolt het paar de opening in. “De weken daarna waren supergezellig. Het zat vol met Alphenaren die bij ons langskwamen.” Maar dan, amper twee weken na de opening, kondigt premier Rutte aan dat de horeca moet sluiten. Ook Laura en Niels sluiten hun restaurant; de herberg mag openblijven. “Zo leuk, Alphenaren logeren nu af en toe hier om een nachtje weg te zijn.” Het stel pakt de lockdown aan om de website in orde te maken en de marketing van de herberg te starten. “We proberen mensen die niet uit deze regio komen, hier wat langer te laten verblijven.”

Laura en Niels zoeken daarom ook samenwerking met andere Alphense bedrijven. Niels: “Onze spullen betrekken we zoveel mogelijk lokaal. Ook willen we graag samenwerken met bedrijven als Archeon: zij hebben veel vergaderruimtes, maar niet zoveel slaapplekken. Die kunnen ze bij ons vinden! Laura: “Ook een avondje uit bij Parkvilla kan je leuk afsluiten in onze herberg. Alphen heeft zoveel leuke ondernemers! Iedereen heeft het moeilijk door de corona. Maar samen kunnen we Alphen echt op de kaart zetten.”

‘Alphen heeft zoveel leuke ondernemers!’

Esmeralda Wybrands
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden